Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Meztelenül az idegenek előtt

2016.08.05. 09:25
Elhagyatott szobákban bolyong? Zuhan egy szikla tetejéről? Újra és újra megbukik az érettségin? Nem talál vécét, pedig azonnal szüksége lenne rá? Rémálom, pedig egyáltalán nem biztos, hogy rosszat jelent. Egy pszichológus összegyűjtötte a kilenc leggyakoribb álmot, és azt is elmondta, mit jelentenek.

Az álmoknak jelentésük van, ezt már több ezer éve is így gondolták az emberek. Az a felfedezés, hogy az alvás közben észlelt képeknek ezen felül jelentőségük is van, Sigmund Freud nevéhez fűződik. Az álom a tudattalanba vezető királyi út, mondta a mester. Ha megértjük az álmainkat, megismerjük motivációinkat, elfojtott vágyainkat, traumáinkat. Vagyis önmagunkat.

Ian Wallace pszichológus praxisa során mintegy százötvenezer álmot jegyzett fel és igyekezett értelmezni. Ebből az elképesztő mennyiségű anyagból válogatta ki az Independent számára a kilenc leggyakrabban előforduló álomtípust, és azt is elmagyarázta, mi a jelentésük.

1. Elhagyatott, kihalt helyiségre bukkanunk

A ház, az épület az ember személyisége, belső világa. A különböző helyiségek az egyes jellemvonásokat szimbolizálják. Ha tehát álmunkban olyan szobára bukkanunk, amelynek létezéséről nem tudtunk, az arra utal, hogy valamilyen elhanyagolt, elfojtott vagy fel nem ismert tulajdonságunk, képességünk kezd a felszínre bukkanni.

Az elfojtások a felszínre törnek

Forrás: Dreamstime

2. Elveszítjük az uralmunkat egy jármű fölött

Az autó vagy más jármű a haladást, fejlődést jelenti. Azt, hogy valamilyen cél felé tartunk. Ha nem tudjuk irányítani a járművet, azt jelenti, hogy az életünkben sem találjuk a célhoz vezető utat, nem tudjuk, hogyan érhetnénk el azt, amire vágyunk.

Hogyan érhetnénk el azt, amire vágyunk

Forrás: Dreamstime

3. Zuhanunk

Ha azt álmodjuk, hogy zuhanunk, a való életben valószínűleg túlságosan ragaszkodunk valamihez, amitől a saját érdekünkben jobb lenne elszakadni.

Engedjük el magunkat

Forrás: Dreamstime

4. Repülünk

Már nincs messze az idő, hogy vesszük magunknak a bátorságot, és továbblépünk. Kiszakítjuk magunkat egy olyan szituációból, amelybe beleragadtunk, pedig egyáltalán nem tesz jót nekünk.

Nem járunk jól, ha beleragadunk nem kívánt helyzetekbe

Forrás: Dreamstime

5. Nem készültünk fel rendesen egy vizsgára

Baj van az önbizalmunkkal. A vizsga saját képességeink megmérettetését jelenti. Ha tehát álmunkban úgy érezzük, felkészületlenek vagyunk, akkor valójában attól félünk, nem tudunk megfelelni saját magunk vagy környezetünk elvárásainak.

A vizsga saját képességeink megmérettetését jelenti

Forrás: Dreamstime

6. Meztelenül mutatkozunk idegenek előtt

Ruha teszi az embert, vagyis mindenki igyekszik úgy öltözködni, hogy első ránézésre is leríjon róla, milyen ember. A ruha üzeneteket közöl rólunk, és meg is véd az illetéktelen pillantások elől. Ha álmunkban meztelenül mutatkozunk mások előtt, akkor a való életben kiszolgáltatottnak érezzük magunkat, attól félünk, hogy az emberek valami olyasmit fedeznek fel bennünk, amit legszívesebben elrejtenénk.

A való életben kiszolgáltatottnak érezzük magunkat

Forrás: Stephen Stickler

7. Nem találunk vécét, pedig nagyon kell

A vécé az a hely, ahol a szervezetünk kiválasztja azokat az anyagokat, amelyekre nincs szüksége. Ha tehát nem találjuk a vécét, az arra utal, hogy nem vagyunk tisztában a saját igényeinkkel vagy túlságosan háttérbe szorítjuk azokat a másokéval szemben.

Nem vagyunk tisztában a saját igényeinkkel

Forrás: Dreamstime

8. Kihullanak a fogaink

A fogak az erő, az önbizalom, a teljesítőképesség szimbólumai. Ha álmunkban kipotyognak, akkor az éber életünkben attól szorongunk, hogy nem vagyunk képesek valamire.

Nem vagyunk képesek valamire

Forrás: Dreamstime

9. Valaki üldöz minket

Van egy problémánk, amivel szeretnénk megküzdeni, de nem tudjuk, hogyan. A probléma egyúttal lehetőség is arra, hogy megvalósítsuk a vágyainkat, az üldözőink pedig éppen arra hívják fel a figyelmünket, hogy vannak olyan fel nem ismert képességeink, amelyeket ehhez segítségül hívhatunk.

Vannak fel nem ismert képességeink

Forrás: Dreamstime

(Címlapi kép: Wikipedia)