Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Attól, hogy ön éhes, a gyereke még nem biztosan az

2016.07.27. 09:15
Azt már tudjuk, hogy éhesen nem célszerű bevásárolni. Egy tanulságos kutatásnak köszönhetően most már azzal is tisztában vagyunk, hogy éhesen a gyerekeinket sem érdemes etetni. A helyzet ugyanis az, hogy a szülők hajlamosak túletetni a gyerekeiket, ha ők maguk is éhesek. 

Kijózanító következtetésre jutottak a Floridai Egyetem pszichológusai: a tanulmányuk szerint a szülők hajlamosak túletetni a gyereküket, ha ők maguk is éhesek. A kutatók 29 anya és 3-6 év közötti kisgyerekeik táplálkozási szokásait vizsgálta. Étkezések előtt arra kérték az anyákat, hogy egy skálán becsüljék meg a saját és a gyerekük éhségérzetét. Az éhesebb szülők általában a gyerekük éhségérzetét is nagyobbra becsülték, a túlsúlyos anyák pedig rendszeresen nagyobb adagokat tettek a gyerekük elé, mint amennyit a kutatásvezetők ajánlottak. 

Forrás: giphy

 A kutatók szerint ezzel az a legnagyobb gond, hogy egy 3-6 év közötti kisgyerek még nem tudja jól felmérni és kifejezni a saját étkezési szükségleteit. Sokszor még nagyobb a szemük, mint a szájuk, és nem érzik időben, hogy mikor van tele a hasuk, ezért a szülők akaratlanul is túletethetik őket. Hosszabb távon ez akár rossz étkezési szokások kialakulásához, illetve táplálkozási zavarokhoz és elhízáshoz is vezethet, figyelmeztetik a jóakaró szülőket a tanulmány szerzői.

(Címlapi kép: PhotoAlto/Anne-Sophie Bost / Altopress/Anne-Sophie Bost)