Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

WC nincs, viszont az inas ágyba hozza a reggelit

2016.08.05. 09:15
Null Stern – the only star is you, ez a mottója a Riklin testvérpár enyhén szólva különös hotelkoncepciójának. Na igen, a hotel kifejezés ez esetben talán kissé túlzó. És, ami azt illeti, a nulla csillagos elnevezésbe is bele lehetne kötni. Mert ugyan a svájci völgyben elhelyezett duplaágy tényleg nem csillagos kategória, de ha valaki itt tölti az éjszakát, millió csillagot láthat a feje fölött. Az pedig már a legbensőbb magánügye, hogy közben sztárnak érzi-e magát. 

A kelet-svájci konceptualista művészek, Frank és Patrik Riklin 2008-ban találták ki a nulla csillagos hotel projektet. Akkor Sevelenben (St. Gallen) nyilvánítottak hotellé egy atombunkert, majd egy évvel később Teufenben (Appenzell-Auserrhoden) hotelesítettek egy régi, föld alatti óvóhelyet. Egy éjszaka 25 frankba (7200 Ft) került, cserébe a vendégek esténként forró palackot, reggelente pedig gőzölgő kávét kaptak az ágyba. 2010-ben ez a nulla csillagos szálloda megszűnt, de a testvérek (ikrekről van szó) nem tudták kiverni a fejükből az ötletet.

A Riklin ikerpár egész Svájcot egy nagy szállodának tekinti

Forrás: Atelier für Sonderaufgaben / Null Stern

A nulla itt a szabadságot jelenti 

Idén nyáron a projekt újratöltött verziója valósult meg: a kényelmes duplaágyat a természet lágy (bár tud az vad is lenni) ölén, a Safien-völgyben (Graubünden megye) állították fel egy erre a célra kialakított teraszon.

Készül a nulla csillagos hotel

Forrás: Atelier für Sonderaufgaben / Null Stern

Amikor nem akad vendég, a bútort védőfólia takarja. Az egész völgy hotelszobává alakul át, amelyet néhány környéken lakó üzemeltet. Közülük kerülnek ki az „inasok” is, akik kérésre ágyba viszik a reggelit. WC nincs, ha jön a szükség, el kell sétálni a legközelebbi házig. 

A természet lágy ölén, az inas pedig ágyba hozza a kávét

Forrás: Atelier für Sonderaufgaben / Null Stern

Ez a nulla csillagos verzió már egyáltalán nem nulla csillagos áron működik. Pontosan tízszer annyiba kerül egy éjszaka, mint a bunkerben. (230 euróba, azaz 72 000 forintba). A matracot és az ágyneműt napközben a „személyzet” egy közeli istállóban helyezi biztonságba, és ide menekítik be akkor is, ha rosszra fordul az időjárás.  

A safientali faház, ahová az ágyat menekítik, ha jön a vihar

Forrás: Atelier für Sonderaufgaben / Null Stern

Az ötletgazdák szerint a nulla ez esetben a szabadságot és a függetlenséget szimbolizálja. A cél az volt, hogy újradefiniálják a luxus fogalmát. Az értékek átértékelése, Nietzschével szólva. Mellesleg pedig valami egészen mást akartak nyújtani, mint amit manapság egy minőségi szállodától elvárunk.

Ködös reggel a svájci hegyekben

Forrás: Atelier für Sonderaufgaben / Null Stern

A luxust ma már nem a márványmosdó jelenti, állítják Riklinék. Az emberek többre vágynak, arra, hogy meglepjék őket. Hogy olyasmit éljenek át, amit még sosem.

(Címlapi kép: Atelier für Sonderaufgaben / Null Stern)