Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Senki nem eszik annyit, mint az úszók

2016.08.10. 16:05
Kenderesi Tamás elhíresült sajtbureszes nyilatkozata megmutatta, milyen veszettül kiéheznek az úszók egy pár perces verseny után. De vajon mennyit eszik egy olimpikon egy átlagos edzésnapon? Eláruljuk: irgalmatlanul sokat.

Öt-hat tojás spenóttal, továbbá paradicsom, sonka, röszti, palacsinta, némi zabpehely, gyümölcsök és egy francia vaníliás kávé (tejjel és egy cukorral).

Ez nem egy háromgyermekes család, hanem Ryan Lochte reggelije, a tizenkét olimpiai éremmel kidekorált úszóbajnoké.Az ő menüjében pedig nincs semmi különös, már ha az olimpikonokat nézzük.

Tészta, pizza, energiaital

Michael Phelps 2008-ban azzal került címlapra, hogy 12 ezer kalóriát visz be egy nap alatt. Vacsorára például a fél kiló tészta mellé benyom egy teljes pizzát és néhány energiaitalt is. Persze közben nem csinál mást egész nap, mint eszik, úszik és alszik.

Phelps és Kenderesi éppen ledolgozzák a hatfogásos reggelijüket

Forrás: Sputnik/Alexander Vilf

Phelps később beismerte, hogy talán kissé túlzott a 12 ezer kalóriával, de az biztos, hogy az olimpikon úszók négyszer annyit esznek, mint egy átlagos felnőtt. Erre pedig szükségük is van, hiszen egy nap alatt akár 3-10 ezer kalóriát is elégethetnek az edzésük intenzitásának függvényében.

A Quartz szerint az úszás ebből a szempontból a futáshoz és a biciklizéshez hasonlít, de még azoknál is nagyobb éhséget idézhet elő: a víz nagyobb ellenállása és alacsonyabb hőmérséklete miatt, ami egyes elméletek szerint beindíthatja a testben a zsírfelhalmozásért felelős hormonokat.

A burgerezők rárepültek

Így már nem is csoda, miért vágyott Kenderesi Tamás pár sajtbureszre az olimpiai bronz megszerzése után. A megnyerően őszinte nyilatkozat annyira népszerű lett, hogy egyből rá is repültek a magyar burgeresek. A Zing és a Burger King is a fiatal úszó mondatával kezdte el reklámozni magát a Facebookon.

(Címlapi kép: AFP)