Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A több műszakban dolgozókat jobban fenyegetik a fertőzések

2016.08.19. 15:40
Az átlagosnál nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve a váltott műszakban dolgozók, mivel megzavarodott bioritmusuk nehezebben tud megküzdeni a vírusokkal. 

A váltott műszakban dolgozók, illetve a nagyon rendszertelen életet élők számára különösen fontosak lehetnek a védőoltások, írja a Guardian egy friss angol orvosi kutatás eredményeire hivatkozva. 

A brit Cambridge Egyetem kutatói bioritmusuk szerint éjszaka aktív egereken kísérleteztek. Az egyik csoportba pontosan napkeltekor, tehát az egerek pihenési időszakának kezdetén fecskendeztek vírust, míg a másik csoportban lévő egereknek napközben adták be a fertőző vakcinát. Az eredmény a kutatókat is meglepte. Tízszer nagyobb eséllyel betegedtek meg azok az állatok, amelyek normál pihenési időszakuk kezdetén kaptak oltást. 

Forrás: AFP

A kísérletet végző kutatók azzal magyarázzák a jelenséget, hogy ezeknek az állatoknak mesterségesen felborították a bioritmusát azzal, hogy akkor kapták meg az oltást, amikor éppen pihentek volna. Azok az egerek, amelyek napközben, alvásidejük során kapták meg a vakcinát, sokkal jobban boldogultak a fertőzéssel és pihent szervezetük sok esetben legyőzte a vírust. 

A váltott műszakokban dolgozók szervezete nem tud beállni egy állandó ritmusra és a cirkadián ritmusuk is felborul amiatt, hogy mindig más napszakban kell ébren lenniük. Amikor a vírus bejut a testbe, megtámadja a sejteket és azokon keresztül próbál elszaporodni a véráramban. A kutatók magyarázata szerint a bioritmusunk sok mindent szabályoz a szervezetünkben. Például hatással van az alvási szokásainkra, a hormontermelésünkre, az immunrendszerünk működésére vagy a testhőmérsékletünkre. Ha külső körülmények miatt nem tud beállni a szervezet állandó bioritmusa, akkor a kutatók megfigyelése szerint sokkal kevésbé lesz képes legyőzni a vírusokat, mint egy állandósághoz szokott szervezet. 

(Címlapi kép: Dreamstime)