Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Aszpirin, paracetamol, ibuprofen – mégis mi használ a fejemnek?

2016.08.27. 17:08
Mindenki más gyógyszerre esküszik, ha a fejfájásának azonnali csillapításáról van szó, holott a szakemberek szerint a felsorolt három hatóanyag különböző típusú fájdalmak enyhítésére való. Nem érdemes őket mindenhatónak tekinteni, a fejfájásnak például a paracetamol alig használ. Nézzük, mit mire szedjünk!

A Vox újságírójának az olvasók hétről-hétre feltehetnek különböző, a mindennapi egészségüggyel kapcsolatos kérdéseket, amelyekre Julia Belluz szakértők megkérdezésével igyekszik is válaszolni. A legutóbbi kérdés az volt, hogy mi a különbség az aszpirin, a paracetamol-tartalmú (vagy másnéven: acetaminophen-tartalmú) és az ibuprofen hatóanyaggal rendelkező készítmények között. 

Ez ügyben az Oxfordi Egyetem fájdalomkutatója, Andrew Moore, és számos idézett tanulmány adták meg együttesen a választ. 

Moore szerint, ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni, akkor

az emberek 30 százalékánál fogja a fájdalmat enyhíteni az 500 vagy 1000 mg mennyiségben bevett aszipirin, míg ugyanekkora adagban a paracetamolnak 40 százalékos sikere lesz, viszont a 400 (estleg 800) milligrammnyi ipuprfen az emberek 50 százalékánál vezet eredményre. 

Az ibuprofen (ez az Advil, a Nurofen, az Algoflex és az Ibustar hatóanyaga) akkor is a leghatékonyabb gyógyszernek bizonyul, ha azt műtétek utáni fájdalmak, krónikus fájdalmak, mint a hátfájás vagy az izületi gyulladás enyhítésére vesszük be. Ha nincs ilyen ibuprofen hatóanyagú tabletta a közelünkben, akkor próbálkozhatunk a paracetamollal is, de legkevésbé az aszpirin fog működni. 

Egy 2015-ös tanulmány szerint a paracetamol sem a krónikus, sem az akut alsó háttájéki fájáson nem segít, ahogyan a térdfájásnak sem különösen használ, sőt a tanulmány kiemeli, hogy a paracetamol tartalmú gyógyszereknek (mint például a Neo Citran, Coldrex, Panadol, Rubophen) a májra nézve lehet veszélyes mellékhatásuk. 1998 és 2003 között például az Egyesült Államokban a paracetamol volt a legtöbb esetben oka az akut májelégtelenségeknek.

Forrás: BSIP/HOUIN / BSIP/Houin

Na de mit vegyek be, ha széthasad a fejem? 

Bár sokan még mindig a paracetamolra esküsznek, a májtoxicitás miatt ennél lehet jobbat is választani. Ráadásul a krónikus panaszokra szedett fájdalomcsillapítók közül a paracetamolt adagolják a leggyakrabban túl. A paracetamolt csak azoknak érdemes szedni, akiknek problémájuk van a veséjükkel, vagy kardiovaszkuláris panaszaik vannak. 

Az aszpirin már biztonságosabb készítmény a paracetamol tartalmú gyógyszereknél, bár sokaknak ahhoz, hogy valóban hasson, nagyobb dózisban kell belőle bevenni, ami viszont így gyomorrontást is eredményezhet. Mellékhatása, hogy a vér alvadását akadályozza, a cikk szerint egy grammnyi aszpirin után napokig vérezhetünk, ha mondjuk megvágjuk magunkat. A sztrók és szívroham elkerülésére az arra hajlamos embereknek viszont éppen ezért hatékony lehet. 

Az ibuprofen múlasztja el a legbiztosabban a fejfájást, de ettől még ennek a hatóanyagnak is vannak mellékhatásai. Például gyomor-bélrendszeri vérzést, illetve veseelégtelenséget okozhat, nagy dózisokban pedig növellheti a vérnyomást és a szívroham kockázatát. 

(Címlapi kép: Cultura Creative / Ghislain)