Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Miért küldözgetünk egymásnak szexuális tartalmú üzeneteket?

2016.08.30. 10:48
Nem az egyéjszakás kalandra vágyók, hanem elsősorban a tartós kapcsolatban élők küldözgetnek egymásnak pikáns, szexuális tartalmú üzeneteket, meztelen fotókat vagy videókat magukról. De kinek a vágyait elégítik ki a sextingelők? 

A logika mentén végiggondolva a sextingnek pont az lehetne a funkciója, hogy világosan tudtára adjuk a másiknak szexuális szándékainkat. Egy fejlődéspszichológiával foglalkozó amerikai kutató csapat szerint azonban elsősorban nem az egyéjszakás kalandban gondolkodók sextingelnek leggyakrabban alkalmi partnereikkel, hanem a tartós kapcsolatban élők. 

A kutatók hipotézise az volt, hogy a partnerükhöz nem biztonságosan kötődő emberek hajlamosak a sextingre. Az ő esetükben ebben az esetben bizonytalanságot és a partnerüknek való megfelelési vágyat feltételeztek. De a feltevésük nem igazolódott be teljesen. A közel ötszáz egyetemistával kitöltetett kérdőívük tanúsága szerint éppen a partnerükhöz biztonságosan kötődő, tartós kapcsolatban élő emberek sextingelnek a leggyakrabban. Ugyanakkor a szexuális tartalmú üzenetek, fehérneműs képek küldözgetése mögött ott húzódik a szándék, hogy minél jobban kielégítsék partnerük vélt vagy valós vágyait, ezzel is erősítve a kapcsolat intimitását. 

Forrás: Dreamstime

A kutatás másik érdekessége, hogy nem volt jelentős különbség a nők és férfiak között, nagyjából mindkét nem egyforma arányban űzte a sextingelést. Bár az igaz, hogy a férfiak sokkal inkább szex kezdeményezésére használták, míg a nők inkább egy romantikus kapcsolat elmélyítésére gondolták jó eszköznek a sextinget. 

(Címlapi kép: AFP)