Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Ne higgyen az antibakteriális marketingnek!

2016.09.03. 08:16
Semmivel sem jobbak az antibakteriális szappanok, mint a hagyományosak, és ezt már tudományos kutatások is alátámasztják.

Alaposan felboríthatják a higiéniai termékek piacát az amerikai Szövetségi Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA) vizsgálatainak pénteken nyilvánosságra hozott eredményei. Eddig azt gondolhattuk, hogy az antibakteriális szappanok használatával szintet lépünk az egészségünk védelme terén, de az amerikai hatóság most arra jutott, hogy erről szó sincs: az antibakteriális szappanok semmivel sem jobbak, mint a hagyományosak. 

Az FDA olyan komolyan veszi a kutatás következtetéseit, hogy ultimátumot is adott a gyártóknak: összesen 19 összetevőt – köztük a triklozánt és a triklokarbant – ki kell vonniuk a termékekből. Erre egy év türelmi időt kapnak; ha az előírást nem hajtják végre, akkor magukat a termékeket is kitiltják a piacról.

Az antibakteriális szappanokhoz fűződő viszonyunk azonban még ennél is bonyolultabb, vannak ugyanis olyan adatok, amelyek azt mutatják, hogy az antibakteriális összetevők hosszú távon többet ártanak, mint használnak. Például hozzájárulnak az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok elterjedéséhez.

A tudomány mai állása szerint tehát nincs jobb a hagyományos szappannál és víznél. A többi csak tudományos megalapozottságot nélkülöző marketing.

(Címlapi kép: Thinkstock)