Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Mit tud a kabbala túl azon, hogy divatot teremtett?

2016.09.11. 07:04
A spiritualitást sokan és gyakran keverik össze a szervezett vallásokkal. Ugyanakkor a vallások – főként azok félreértelmezett, félremagyarázott dogmái – gyakran káoszhoz és az egység megbontásához, elidegenedéshez vezetnek. Az iszlamofóbia, az antiszemitizmus és az általános spirituális szkepticizmus korában hogyan bízhatnánk meg egy strukturált hitrendszerben? Hogy lett divat a kabbalából, és mi van a divaton túl? David Wendével, a Tel Aviv-i Kabbala Központ tanárával beszélgettünk.

„A kabbala nem a vallásban, hanem a bölcsességben hisz" – kezdi rögtön egy alapvetéssel David Wende, a Kabbala Központ tanára, aki Amerikától Izraelen át Magyarországig tucatnyi helyszínen tanítja a kabbalát. „Mi egész egyszerűen információt osztunk meg – a döntéseket mindenki maga hozza meg. Nem próbálunk rávenni senkit, hogy egy bizonyos, meghatározott módon gondolkodjon vagy cselekedjen, mi abban hiszünk, hogy a spiritualitásban keresett válaszok egyébként is ott ragyognak mindannyiunkban, még ha nem is tudunk róla."

David Wende még húszéves sem volt, mikor belecsöppent a kabbalisztikába. Akkoriban édesanyja sem értette, miért vásárol arámi nyelvű könyveket, ha még héberül sem beszél. Néhány évvel később viszont Rav Berg, a mai Kabbala Központ alapítója őt választotta ki, hogy szívnek kedves tanítványaként gondoskodjon róla a betegsége alatt – így volt ez Berg rabbi haláláig.

Rav Berg és David Wende

Forrás: Origo

David ideje nagy részét idős tanárával töltötte, így mire az elhagyta ezt a világot már ő maga is tanított a központokban világszerte, szeptember 14-én pedig Budapestre érkezik, hogy először tartson élőben előadást a magyarországi tanulócsoportnak, és persze bárkinek, akit érdekel a titokzatos kabbala.

Persze sokan vannak, akik inkább menekülnének az efféle előadások elől: sokan érkezünk olyan családokból, ahol a vallás egyfajta igazolást jelentett, miért kell így vagy úgy viselkednünk, öltözködnünk, beszélnünk – nem meglepő, ha a strukturált vallási keretek ismerői szkeptikusan viszonyulnak a kabbalához. David szerint azonban – legyen szó spiritualitásról vagy bármi másról – nyitottnak lenni olyasvalami, amivel önmagunknak tartozunk:

Mindig azt szoktuk mondani, hogy tilos zokszó nélkül elhinni, amit tanítunk. Személyesen is hiszek benne, hogy a vallás rettenetesen veszélyes is lehet: több embert öltek le ebben a világban spirituális ösvényekre és Istenre hivatkozva, mint nacionalizmusra vagy hatalomvágyra apellálva.

Háttérben a Kabbala Központ

Forrás: Origo

De vajon mi az a kabbalában, ami a hírességeket és közszereplőket is vonzza? Madonna, Ashton Kutcher, Donna Karan vagy épp Miranda Kerr büszkén beszél arról, hogy mindig tartanak a táskájukban egy Zohárt – a kabbalisták legfőbb kötetét –, és vörös fonallal a csuklójuk körül jelennek meg publikus eseményeken, a testi és lelki egészséget megőrizni hivatott kabbala vizet szürcsölnek interjúk közben. A külső szemlélőnek persze a vörös fonal a legárulkodóbb jele annak, hogy a kabbala követőjével van dolga. A bal csuklón viselve, hét csomóval megkötve megvéd a negatív hatásoktól, mások gonosz tekintetétől, az irigységtől és féltékenységtől. Fontos, hogy a fonalat olyasvalaki kösse fel, akiben megbízunk és akit szeretünk, ahogy az is, hogy a felkötésekor mi magunk is elhatározzuk: tartózkodunk attól, hogy mások felett ítélkezzünk.

„Néhány évvel ezelőtt még óriási sajtóértéke volt annak, ha egy híresség kabbalát tanult, mára azonban a média megunta a dolgot, így békén hagyják a hírességeket. Ettől függetlenül ezek a hírességek továbbra is velünk vannak: a napokban épp egy magyar tanítványom küldött egy üzenetet New Yorkból, hogy Madonna mellett ült a Sábesz meditáción." Ugyanakkor a Kabbala Központ maga sosem kereste az ismert arcok társaságát – David szerint az ajtók bárki előtt nyitva állnak, ám azt hinni, hogy a hírességek jelenléte csak jó hírnevet hoz a konyhára, tévedés. Számos olyan ismert arc akad, aki a trendre felfigyelve bekukkantott a központba, felkötötte a vörös fonalat, lenyilatkozta, hogy megtalálta önmagát a kabbalában, majd soha többé nem látták az előadásokon.

Madonna magán viseli a vallását

Forrás: © Pascal Mannaerts / www.parcheminsdailleurs.com / CC-BY-SA-3.0/Pascal Mannaerts

Olyan híres vagy épp nem híres emberek, akiknek az életmódjáról tudvalevő, hogy szeretnek inni, drogokkal kísérletezni, vagy úgy váltanak partnereket, mint a legtöbben alsóneműt, PR szempontjából érthető módon nem túl jó fogások – ám a Kabbala Központ előttük is nyitva áll. „Tanáraink, Rav és felesége, Karen Berg gyakran emlékeztetnek minket, tanárokat, és a hallgatóinkat is: egyikünk sem spirituális rendőr. Fontosabb kérdés, hogy az ember hogyan hat a világra azzal, ahogyan éli az életét: ha valaki részegen félholtra veri a családját vagy nemi úton terjedő betegségekkel fertőz másokat nemtörődömsége miatt, akkor már nem csak saját magáért tartozik felelősséggel. Szó sincs róla, hogy azt várnánk el a Kabbala Központ hallgatóitól: legyenek makulátlanul józan életűek – köztudott, hogy a jó bor, mértékkel még jót is tesz az egészségnek" – teszi hozzá David Wende. 

Ashton Kutcher Tel Avivban

Forrás: AFP/Roni Schutzer

És hogy mi a helyzet azokkal, akik szerint a Kabbala Központ tanítói sarlatánok, hiszen kabbalát „mélyen vallásos zsidók", „40 év felettiek", „csakis férfiak" taníthatnak és tanulhatnak? Hogyan kezelik a felvetéseket, amelyek szerint ők nem több, mint egy szekta, amely agymosott embereket gyárt futószalagon, vagy épp pénzt hajhászva hazudik?

David válasza végtelenül egyszerű: „A legjobb módja annak, hogy valaki meggyőződjön róla, miről szólunk valójában az, ha megízleli a kabbalát. Azt viszont előre el kell mondanom: aki azt képzeli, a kezébe adjuk az örök élet és felhőtlen boldogság kulcsát, tévedni fog. Ahogy például egy dietetikus sem kicsattanó egészséget ad a páciens kezébe, hanem egyszerűen megosztja a tapasztalatait, a többi pedig azt őt hallgató füleken múlik, ehhez hasonlóan én sem tehetek többet, mint hogy elmondom: nem eladni akarunk egy terméket, vagy belerángatni bárkit bármibe. Pusztán arról van szó, hogy beszélgessünk kicsit az életről. Lelki és testi egészségről, lelki társakról, emberi tudatosságról – és a kabbala erejéről."

(Címlapi kép: AFP/Pedro Ugarte)