Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Rájöttek, hogy minek köszönhetjük az emlékeinket

2016.09.09. 16:12
Alvás közben a rövid távú memóriából úgynevezett agyi ritmusok töltik át az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. Ezeknek a ritmusoknak a keletkezéséért felelős agyterületet sikerült most azonosítania a Szegedei Tudományegyetem és az MTA kutatócsoportjának. 

Egy nagyon keskeny agyterület bocsájtja ki azokat az éleshullám-ritmusokat (sharp-wave ripple), amelyek tulajdonképpen a memóriánkat szabályozzák. Berényi Antal és kutatócsoportja azt a súlyos epilepsziás rohamért felelős agyterületet vizsgálta, amely megegyezik a memóriafolyamatok szervezéséért felelős agyrésszel. 

Olyan sejtcsoportokat kerestek, amelyek képesek ritmusokat indítani az agyban, mivel a kutatók szerint ezek lehetnek a kiindulópontjai az epilepsziás rohamoknak. A memóriátvitel modellje szerint az agyban a rövid távú emlékezetért a hippocampus a felelős, míg a hosszú távú tárolás máshol, a homloklebeny környékén történik.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Mivel sok agyterületet tudunk egyszerre megfigyelni, rájöttünk, hogy bizonyos sejtek aktiválódását mindig ezek az úgynevezett sharp-wave ripple ritmusok kialakulása követi, ami az emléknyomok áttöltésének a kulcseleme. Azért fontos annak az agyterületnek az azonosítása, ahonnan az említett speciális ritmusok kiindulnak, mert ezután célzottan lehet kísérleteket végezni például annak érdekében, hogy meggátoljuk, vagy éppen fölerősítsük ezeket a ritmusokat. Az agy megismeréséhez járul hozzá a felfedezésünk, ami lehetővé teszi annak megértését, miként tudunk emlékezni" – összegezte az eredmény jelentőségét Berényi Antal.

(Címlapi kép: Origo)