Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Ezek a szülői magatartások teszik agresszívvá a gyereket

2016.09.11. 15:24
Nem egyszerű megtalálni az arany középutat a gyereknevelésben. Márpedig érdemes, mert egyre több kutatás igazolja, hogy a szélsőséges természetű szülők gyermekei felnőttként hajlamosabbak az agresszióra, vagy éppen ők válnak mások áldozataivá. 

A közelmúltban több amerikai kutatás is arra a meglepő eredményre jutott, hogy nem csak az agresszív nevelési stílus eredményez erőszakos vagy éppen könnyen áldozattá váló gyerekeket. Hasonló sors vár felnőttként azokra az emberekre is, akiket túl engedékenyen neveltek a szüleik.

A washingtoni és arizonai egyetem munkatársai négyszáz hallgató bevonásával vizsgálták a szülők nevelési stílusa és a hallgatók személyisége közötti összefüggéseket. A túl szigorú nevelésben részesült hallgatók kevésbé tisztelték mások jogait, gyakrabban szegtek szabályokat és hajlamosabbak voltak a pszichikai, esetenként fizikai erőszakra is másokkal szemben. De ugyanezek a tulajdonságok jellemezték azokat a hallgatókat is, akiket gyermekkorukban elhanyagoltak a szüleik, illetve túl engedékenyen nevelték őket.

gyerekkori agresszió

Forrás: Flickr/Thomas Ricker

Az is jól mutatja, mennyire nem egyszerű dolog a gyereknevelés, hogy még a szerető szülők gyermekei is gyakran pórul jártak az életben felnőttként. A túlságosan gondoskodó, a gyerek biztonsága érdekében rengeteg otthoni szabályt állító szülői magatartás ugyanis az átlagosnál sérülékenyebb embereket eredményezett, akik felnőttként gyakran válták lelki kizsákmányolás áldozatává az emberi kapcsolataikban.

Jó, de akkor hogyan lehet jól nevelni egy gyereket? Minden családra érvényes, univerzális recept sajnos nincs, de a kutatást vezető pszichológusok szerint a legcélravezetőbb, ha egy szülő a spektrum közepét próbálja megcélozni a nevelési stílusával. Azaz odafigyel a gyerekére és felállít számára bizonyos szabályrendszert, amelyben egészségesen kibontakozhat a személyisége. Ugyanakkor nem viszi túlzásba a szigort és teret ad a mindennapokban gyermeke szabadságának is, illetve önállóságra neveli. 

 (Címlapi kép: SWNS.com/© SWNS Group/Swns.Com)