Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Egy terrorista költözött be Robin Williams agyába

2016.10.01. 12:45
Két éve sokkolta a világot a hír, hogy Robin Williams öngyilkos lett. A legendás komikus özvegye most megrázó esszében számolt be férje utolsó tíz hónapjáról.

A terrorista a férjem agyában” – ez a címe Susan Schneider cikkének, amely a Neurology orvosi folyóiratban jelent meg. Ebből kiderül, hogy Williams egy ritka betegségben, a Lewy-testekkel járó dementiában (LBD) szenvedett, amelyet az orvosok sokáig félrekezeltek, mert Parkinson-kórnak hitték.

Úgy éreztem, hogy fuldoklik a tünetekben, és én is vele együtt fuldokoltam  írja az asszony.

Gondolkodásképtelenség, emlékezetkiesés, emésztési zavarok, álmatlanság, paranoia és állandó idegesség – ezek mind felléptek a betegség utolsó szakaszában.

Gondolkodni is alig bírt

„Robin nagyon kimerült. A parkinsoni maszk állandóan jelen volt, a hangja is fáradt és tompa lett. A bal keze folyamatosan remegett, és lassan, csoszogva járt. Gyűlölte, hogy beszélgetés közben nem találja a megfelelő szavakat. Éjszakánként alig tudott aludni. Néha belemerevedett egy pózba, nem tudott mozdulni, aztán kínosan érezte magát, mikor visszatért közénk. Romlott a látása és a térérzékelése. Erre tett még rá, hogy a józan gondolkodás is nehézségeket okozott számára” – írja Schneider, aki szerint férje tökéletesen tisztában volt azzal, hogy elveszti az ép eszét.

Susan Schneider és Robin Williams

Forrás: Jason Merritt/Getty Images/AFP

Éppen ez okozta neki a legnagyobb szenvedést, gyakran mondogatta, hogy csak azt szeretné, ha az orvosok újraindítanák az agyát. A vizsgálati eredmények azonban mind negatívak lettek, miközben Williams és Schneider érezte, hogy valami nagyon nincs rendben. Az Éjszaka a múzeumban 3 forgatásán már egyetlen mondat memorizálása is nehézséget okozott a veterán színésznek.

Élete legnehezebb szerepe

Azóta megtudtam, hogy a magas intelligenciájú embereknél sokáig észrevétlen maradhat az LBD, aztán annál keményebb, mikor a gát hirtelen átszakad. Robin nemcsak zseni, de egy Julliard-on képzett színész is volt.„Sosem fogom megtudni mennyit szenvedett valójában, és azt sem, milyen keményen harcolt a betegséggel. Az biztos, hogy mellette állva a világ legbátrabb emberét láttam élete legkeményebb szerepében”

A teljes cikk itt olvasható angolul.

(Címlapi kép: AFP)