Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Nem mindegy, hogyan hat munkájára a menstruáció

2016.10.02. 12:24
Noha a menstruációs fájdalmak sok nőt akadályoznak a munkában, egy brit felmérés szerint nagyon különböző a testünk hormonális ingadozásra adott válasza. Izgalmas kérdés, hogy miért pörgeti fel egyesek munkahelyi teljesítményét a mentstruáció, míg másokat miért kényszerít ilyenkor ágyba a fájdalom. 

Hogyan befolyásolja a nők munkahelyi teljesítményét a havi ciklusuk? Szinte kiszámíthatatlan – ahány nő, annyiféleképpen hat a teljesítményére a hormoningadozás. Ez a konklúziója a BBC megbízásából készített kutatásnak, amelyben női munkavállalókat kértek meg, hogy értékeljék saját munkahelyi teljesítményüket a havi ciklusuk alatt. 

Nem meglepő, hogy a válaszadók több mint fele erős alhasi fájdalomról számolt be, ami a munkahelyen is visszavesz a lelkesedéséből. De amíg egyes nők erőtlennek és gyengének érzik magukat a havi ciklusuk alatt, másokat éppen hogy felpörget a hormonális változás. Ők felszabaduló kreatív energiákról és gyorsabb munkavégzésről számoltak be a menstruációjuk alatt.

Forrás: Dreamstime

 

Daniel Glaser, a King College kutatója a különbségeket azzal magyarázza, hogy minden nő teste másképpen reagál a hormonális változásokra. Köztudott, hogy a női ösztrogén és progeszteron hormonszintjének változása az agyban is változásokat idéz elő. Befolyásolja például az érzelmeinket és a motivációnkat.

Glaser szerint azonban szinte megjósolhatatlan, hogy egy nőnél mikor, hogyan hatnak a hormonok. Egyes nők a menstruáció után egy héttel, míg mások éppen előtte vagy közben érzik magukat a legjobban a bőrükben. Mindenesetre a kutató szerint is van értelme a több brit cégnél bevezetett „menstruációs betegszabadságnak”, mert akik erős fájdalmat éreznek, azok biztosan nem ebben az időszakban lesznek a hónap dolgozói. 

 (Címlapi kép: Dreamstime)