Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Egy lépésre vagyunk a HIV-fertőzés gyógyításától?

2016.10.03. 13:16
Jó oka van az orvostudománynak az optimizmusra: egy új eljárásnak köszönhetően nagy eséllyel teljesen meggyógyítottak egy HIV-fertőzött beteget Angliában.

Elképzelhető, hogy öt brit egyetem kutatói egy közös munka eredményeképpen megtalálták az AIDS-et előidéző kórokozó, az emberi immunhiány vírus (HIV) elleni hatásos gyógymódot. Egy, az általuk kifejlesztett kezelésen részt vett, korábban HIV-fertőzött személy szervezetéből ugyanis eltűnt a HIV-vírus, legalábbis annak jelenlétét a gyógyítást követően már nem tudták kimutatni.

A Guardian cikke szerint 50 fertőzött személy vett részt a brit orvosok kutatásában, ebből az első résztvevő, egy 44 éves férfi esetében tűnik sikeresnek a kísérlet.

A tesztalanynak azonban további vizsgálatokon is át kell esnie, mert még korai lenne a teljes gyógyulásáról beszélni, az orvosok azonban bizakodóak. A kutatást vezető Mark Samuels szerint ez az első komoly próbálkozás a HIV teljes gyógyítására. „Ez hatalmas feladat, és még csak az első lépéseknél tartunk, de az előrehaladás figyelemre méltó” – fogalmazott. 

A kezelés során a betegek bizonyos gyógyszerek kombinációját kapták meg. Egyrészt az immunrendszert megtámadó retrovírusok ellen kifeljesztett gyógyszereket szedtek, másrészt pedig olyan medicinát is kaptak, amely az alvó, fehérvérsejtekben meghúzódó HIV-vírusokat aktiválta. Ezenfelül az immunrendszerüket a fertőzött sejtek elpusztítására ösztönző gyógyszert is szedniük kellett.

A HIV-elleni küzdelemben bevetett eddigi eljárások egyik legnagyobb problémája az volt, hogy nem tudtak mit kezdeni az alvó sejtekben megbújó vírusokkal, így a kezelésekkel szemben is ellenállónak bizonyult a HIV-vírus. A HIV genomjának ugyanis megvan az a képessége, hogy bizonyos sejtekben elrejtőzik, majd a hibernált állapotból felébredve ismét aktív lesz, ami nagyban akadályozza a fertőzöttek teljes és végleges gyógyulását. A mostani, új módszer lényege, hogy ezeket az álcázott vírusokat megtalálják, és miután a szervezet képes felismerni őket, egy kis segítséggel védekezni is tud ellenük. 

(Címlapi kép: Science Photo Library)