Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Depressziót okozhatnak a fogamzásgátló tabletták

2016.10.04. 12:16
Rengeteg nő szedi, mégis kevesen vannak tisztában a fogamzásgátló tabletták egészségi kockázataival. Például, hogy a használatuk növeli a depresszió kockázatát. 

Az átlagosnál hajlamosabbak a depresszióra azok a nők, akik fogamzásgátló tablettát szednek – derül ki egy közelmúltban publikált dán kutatásból. A kutatók tizenhárom éven át olyan 15 és 34 év közötti nők életét követték nyomon, akik saját bőrükön tapasztalták meg a fogamzásgátló tabletták mellékhatásait.

A szervezet hormonrendszerébe való beavatkozás miatt 23 százalékkal nagyobb eséllyel váltak depresszióssá a pirulákat szedő nők, mint más módokon védekező társaik. A még fel nem ismert, kezdődő depresszió tüneteit is tovább súlyosbították a fogamzásgátlók.

Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou / Altopress/Frédéric Cirou

Egészen magas veszélynek voltak kitéve az ebben a korban amúgy is masszív hormonális változásokat átélő tinédzserek, náluk 80 százalék volt az esély a depresszió kialakulására, ha fogamzásgátló tablettát szedtek.

A hangulatingadozás csak az egyik gyakori mellékhatása a tablettáknak, ezenkívül még egy sor fizikai tünetet is okozhat a hormonális fogamzásgátlás. Az utóbbi években ezért több családtervezéssel foglalkozó szervezet is olyan hosszú távú, de visszafordítható hatású fogamzásgátlási módszerekre ösztönzi a nőket, mint például a méhen belüli spirál használata.

(Címlapi kép: Thinkstock)