Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Szirénázás, ájulás, kész katasztrófa

2016.10.13. 07:30
Összehangolt mentési akciónak lehettünk szemtanúi a szerdán napközben lezárt Szentkirályi utcában, ahol a hatóságok éppen válsághelyzeti gyakorlatot tartottak. Így nézne ki egy pesti vészhelyzet, ha mérges gáz keltene riadalmat.

Egy útpadkára szaladt kisteherautó mögött kannák voltak szétszóródva a földön, gyanús anyag szivárgott belőlük. Az autó mellett eszméletlennek tűnő, sebesült emberek hevertek, a VIII. kerületi Szentkirályi utca Üllői út és Baross utca közötti szakaszát lezárták. Nem volt nehéz kitalálni: összefüggés van az ájulások és a kiömlött gyanús anyag között.

„Vészhelyzet” a Semmelweis Egyetemen

Fotó: Polyak Attila - Origo

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Semmelweis Egyetem közös, egészségügyi válsághelyzeti gyakorlatán jártunk, de aki nem értesült erről előre, az komolyan azt hihette, hogy nagy a baj. Hamarosan ugyanis két tűzoltóautó fordult be az utca egyik végén, pár perc múlva pedig szirénázó mentőautók is érkeztek a helyszínre. A gyakorlat forgatókönyve szerint a veszélyes hulladékot szállító furgon balesete következtében mérgező és rákkeltő formaldehid került nagy koncentrációban a levegőbe, a kiérkező mentőknek tehát fel lett adva a lecke.

Egy ilyen próba lényege, hogy a tűzoltók, katasztrófavédelmisek és mentők – akikkel egyébként nem közölték előre, hogy milyen problémával kell majd szembenézniük a terepen – minél gyorsabban és hatékonyabban tudják elvégezni a mentést és a veszélyes anyag semlegesítését. A tesztet követő kiértékelésen ugyanis figyelembe veszik majd, hogy a mentés az ilyenkor szükséges, előre meghatározott lépések szerint történt-e, valamint működött-e a szervek közötti riadólánc, a kommunikáció a hatóságokkal. 

Fotó: Polyak Attila – Origo

Ezért is érdekes, hogy laikus megfigyelőként úgy tűnt, éppen a kommunikációba csúszhatott egy apró hiba. Még mielőtt ugyanis a tűzoltók védőfelszerelésben és légzőkészülékben megközelítették, majd kimentették volna a mérgező területről a civileket – akik egyébként a Vöröskereszt önkéntesei voltak –, a mentős kollégák mindenféle védőruha nélkül megkezdték a helyszíni ellátást. Úgy látszott, mintha nem értesítették volna őket előre, hogy nem szabad a veszélyes részre lépni.

Palotai Zsolt Gábor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai igazgatóhelyettese azonban azt mondja, hogy erre a váratlan helyzetre is jól reagáltak a tűzoltók: amint tudták, azonnal kiküldték a mentősöket a helyszínről.

„Éles szituációban is úgy van, hogy ha bárki bekerül a veszélyességi zónába, az a mi felelősségünk, illetve a rendőröké, akikkel lezáratjuk a helyszínt. Ilyenkor, ha olyan az anyag, akkor még a mentősöket sem engedjük be, hanem mi visszük a zónán kívülre az embereket.” 

Palotai elmondása szerint a katasztrófavédelemnek éppen az ilyen esetekre van fenntartva a doktorszolgálata. Néhány orvost kiképeztek a légzőkészülékek, a védőruhák használatára, akiket így bátran be lehet engedni a veszélyes területekre is. 

A tűzoltók védőruhában és légzőmaszkban mentik ki a sérülteket

Fotó: Polyak Attila – Origo

A tűzoltók egyébként a forgatókönyvnek megfelelően, időben a helyszínen voltak. Az igazgatóhelyettes szerint Budapesten bárhova odaérnek az emberei tíz percen belül, holott a kiszállás idejére nincsen előírás. Csupán azt kell szem előtt tartani, hogy „a tűzoltóautók hátsó tengelye a riasztás kiadását követő két percen belül mindeképpen elhagyja a szertár kapuját”.

Megkezdik az elzárkóztatást

A helyszínre kiérkező tűzoltóknak a szabályoknak megfelelően riasztaniuk kellett a katasztrófavédelmi műveleti labort is, amely – ha éles a helyzet – időközben azonosítja a káros anyagot, és a levegőbe jutott mennyiségből meghatározza, hogy mekkora területet kell lezárni. Ezúttal 50 méteres körzetben jelölték ki a veszélyességi zónát, amelybe beleesett a SOTE Transzplantációs és Sebészeti Klinikája is. Miközben az utcán a tűzoltók éppen homokkal próbálták semlegesíteni „a mérgező anyagot”, addig bent, a kórházban a klinikavezető elrendelte a riadóláncot. Most a klinika szakrendeléseknek helyet adó mély- és magasföldszintjét áldozták be a gyakorlat helyszínéül, ahol a betegeket szintén önkéntesek játszották.

Harc a formaldehid ellen

Fotó: Polyak Attila – Origo

Mészáros István, az egyetem biztonságtechnikai igazgatóságának vezetője szerint a gyakorlatban az elzárkóztatást imitálták.

Ez egy az egészségügyi válsághelyzetek kezelésében használatos szakkifejezés, és fontos megjegyezni, hogy nem érdemes összekeverni a különböző járványok során alkalmazott karanténnal. Mert míg az utóbbi esetében a betegektől, a bentiektől védik a kintieket, addig az elzárkóztatás a külső körülményektől óvja a bentieket. A pácienseket és a kórház munkatársait egyaránt.

Az elzárás előírásainak megfelelően a klinikai személyzet feladata a következő volt: minél hamarabb ki kellett üríteniük az érintett épületrészt, be kellett csukniuk a nyílászárókat, lekapcsolnuk a szellőztetőberendezést, és részlegesen áramtalanítaniuk is kellett. 

Fotó: Polyak Attila – Origo

Mészáros szerint nagyon fontos, hogy ehhez hasonló gyakorlatokat évente tartsanak, hogy szokja a személyzet a terhelést, és egy tényleges katasztrófa esetén ne legyen idegen a hatóságiakkal való kommunikáció sem.

Egy egészségügyi válsághelyzet kezelésére (legyen az tömegszerencsétlenség vagy a formaldehideshez hasonló eset) a klinikáknak tervet kell kidolgozniuk. Ez Magyarországon két éve kötelező. Az egészségügyi válsághelyzetet minden esetben az országos tisztifőorvos vagy az egészségügyért felelős miniszter rendeli el. A katasztrófatervben 14 résztervnek kell szerepelnie, ebbe beletartozik a kimenekítés, az elzárkóztatás, az orvosi segélyhely (például szükségkórház) felállítása és adott esetben az orvosok kivezénylése is. A SOTE most először csinált ilyen gyakorlatot a katasztrófavédelemmel együttműködve, de hogy ezt a szakemberekek mennyiben találták sikeresnek, az csak pár hét múlva derül ki. Ekkor tájékoztatják majd az egyetem vezetését az eredményekről.

(Címlapi kép: Polyák Attila)