Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Ha fontos az egészsége, öleljen!

2016.10.13. 13:59
Még egy egyszerű megfázásra is kevesebb esélye van annak, aki rendszeresen kap öleléseket. A közelmúltban több kutatás is igazolta az érintések életminőséget növelő és egészségmegőrző szerepét. 

Öt érzékszervünk közül magzatként az érintés fejlődik ki először. Amikor pedig világra jövünk, szintén érintések útján tudjuk a legjobban befogadni a külső ingereket. A közemúltban egy kutatás arra jutott, hogy az ölelések, érintések által közvetített pozitív üzenetek még a megbetegedések kockázatát is csökkentik. 

Ezt a 70-es években már állatkísérletekkel is sikerült igazolniuk amerikai kutatóknak. Magas koleszterintartalmú ételekkel etettek nyulakat, ám az egyik kísérleti csoportban lévő állatokat etetés közben simogatták. A kísérlet végére hiába kapta az összes nyúl ugyanazt az egészségtelen eledelt, sokkal jobb egészségi állapotban voltak azok az állatok, amelyeket rendszeresen simogattak a kísérlet munkatársai. 

Az időskori ellátásban dolgozó önköntések arra figyelmeztetnek, hogy az öregedéssel még inkább fokozódik az érintések jelentősége. Egyrészt azért, mert romlik a többi érzékszerv, másrészt mert a korral több betegség jön elő, és a gyógyulásban, illetve a megelőzésben sokat tudnak segíteni a megerősítő ölelések és simogatások. 

(Címlapi kép: AFP)