Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Elfeledett romák, akik a magyar függetlenségért harcoltak

2016.10.15. 07:44
Az 1956-os szabadságharc és forradalom felkelőinek legalább hat-nyolc százaléka roma volt. Ők is az ország függetlenségéért harcoltak, mégis nagyon keveset tudunk róluk.

Az 1956-os forradalom négy roma hősére emlékeznek idén a roma büszkeség napján. Dandos Gyula szabolcsi diákvezér, Szabó Ilonka Corvin-közi forradalmár, Hrozova Erzsébet és Csányi Sándor rövid életrajzát és az 56-os forradalomban betöltött szerepüket a Roma Sajtóközpont oldalán lehet részletesen elolvasni.

Dandos Gyulát a forradalom leverése után először megkínozta az AVH, majd amikor a megtorlás elől megpróbált külföldre szökni, menekülés közben lelőtték a szentgotthárdi határőrök.

A mindössze 17 éves Szabó Ilonka, vagy ahogy társai nevezték, Kócos, négy hónapos terhesen fogott fegyvert a Corvin-közi összetűzésekben, október 28-án lőtték agyon.

A roma büszkeség napja – Felvonulás Budapesten

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A korábban rendőrként szolgáló Csányi Sándor november 4-én csatlakozott a Thököly úti fegyveres csoporthoz. Négy nappal később a szovjet csapatok túlereje miatt fel kellett adniuk a harcot, és visszavonultak. Csányit 1958-ban tartóztatták le, 1959. október végén pedig kivégezték.

Hrozova Erzsébet túlélte a forradalmat, 2013-ban halt meg. Ő a forradalom idején diplomás ápolónőként dolgozott egy fővárosi kórházban, onnan szerzett autót, amellyel élelmiszert szállított az éhező embereknek. A forradalom után életfogytiglanra ítélték, férjét pedig kivégezték. 1970-ben szabadult a börtönből. 

A roma büszkeség napján rájuk is emlékeznek a felvonulók. Délután 2 és 3 óra között lesz a gyülekező a Corvin közben, onnan vonulnak majd a résztvevők a Blaha Lujza térre, ahol többek között Farkas Franciska színésznő és Setét Jenő főszervező mond beszédet.

(Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd)