Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A majmok is tudatában vannak a saját gondolataiknak

2016.10.17. 15:25
Az amerikai Yale és Harvard Egyetem kutatói vadon élő makákókon tesztelték, hogy mennyire vannak tudatában saját gondolataiknak. Nagyon is tudják, hogy mit csinálnak. 

Fogságban élő majmokon már tesztelték, hogy mennyire vannak tudatában saját kognitív képességeiknek. A kísérletek azt igazolták, hogy az állatok képesek sikeresen összegyűjteni a hiányzó információkat, amelyekre azért van szükségük, hogy táplálékhoz jussanak.

Amerikai kutatók most vadon élő makákókon tesztelték ugyanezt. A kísérlet lényege az volt, hogy maguktól rájönnek-e az állatok, mi a hiányzó láncszem táplálékuk megszerzéséhez. A kísérletben résztvevő majmok felének végig kellett nézniük, ahogy belehelyezik a táplálékukat két, V-alakban összeillesztett cső valamelyikébe. A majmok másik fele nem látta, hova teszik a kísérletvezetők a táplálékot. 

Forrás: Wikimedia Commons

A kutatók fő kérdése az volt, hogy azok a majmok, akik nem látták a táplálékelhelyezést, szétválasztják-e az összeillesztett csöveket. A makákók nagy része sikeresen abszolválta az összetett agyi tevékenységet igénylő feladatot. Tehát anélkül, hogy tudták volna, melyik cső rejti az eledelt, szétválasztották a csöveket, majd mindkettőbe belenéztek. Ez pedig a kutatók szerint annak a jele, hogy gondolataikat képesek cselekvésbe is átfordítani.

 Véletlenszerűen is belenézhettek volna a csövekbe, ehelyett tudatosan döntöttek

– magyarázta Alexandra Rosati, a kísérlet egyik vezetője. 

(Címlapi kép: AFP)