Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A nagy boldogság megöli a kreativitást

2016.10.24. 08:00
Sok tudós szerint a negatív érzelmek segíthetnek a problémamegoldásban. De azért még nem kell egyből elszomorodni!

Szerencsére egyre több cég tűzi ki célul az alkalmazottjai boldogságát, haladó szellemiségű munkáltatóknál már egy ideje létezik külön munkakör is arra, hogy biztosítsák a megfelelő boldogságszintet (de tényleg, Chief Happiness Officernek hívják).

Reméljük, ezt az irányt nem ássa alá annak a friss kutatásnak az eredménye, amelyik arra az eredményre jutott, hogy a boldogság nem játszik különösebb szerepet a kreativitás terén, sőt adott esetben hátráltatja a hatékony problémamegoldást. Anna Jordanous (Kent University) és Bill Keller (Sussex University) mintegy fél évszázadnyi tanulmányt rágtak át a kreativitás működéséről, hogy megállapítsák azt a 14 komponenst, amely segíti a folyamatot. A boldogság egyáltalán nem szerepelt közöttük – a kitartás, a független munkavégzés és a bizonytalanság elviselése annál inkább.

Ki kell bírni a stresszt

A kreatív gondolkodás persze komplex folyamat, Mark Davis pszichológus például két szakaszra osztja: a kezdeti ötletelésre és a problémamegoldásra. Míg az előbbinél szerinte sokat segíthet a pozitív közérzet, az utóbbinál könnyen hátráltathatja a hatékonyságot. A problémamegoldás fázisának fontos eleme a kísérletezés, a szigorú kritikai szemlélet és a kudarc elviselése, így szinte szükségszerű, hogy negatív érzéseket is átéljünk ebben a szakaszban. Az ezekből fakadó stressz és bizonytalanság nem mindig kellemes, ám a minél kreatívabb megoldást motiválja.

Ez persze nem azt jelenti, hogy állandóan stresszben kell élnünk ahhoz, hogy kreatívak legyünk, inkább azt, hogy ne omoljunk össze a hatása alatt.

Amy Arnsten neurológus szerint például az a legfontosabb, hogy ne lengjünk ki érzelmileg semelyik irányba. A legjobb alapot az adja a kreativitáshoz, ha jól menedzseljük a saját közérzetünket, és képesek vagyunk elviselni a kreatív folyamat kellemetlenebb szakaszait is.

(Címlapi kép: AFP)