Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Mit adtak nekünk az ősemberek? Például nemi betegségeket

2016.10.24. 13:12
Genetikusok megtalálták a bizonyítékot arra, hogy a mai ember közvetlen őse, a Homo sapiens a Neander-völgyi embercsoporttól fertőződött meg azokkal a szexuális úton terjedő vírusokkal, amelyeket máig nagyon sok ember hordoz a szerveztében, és öntudatlanul is tovább fertőzi vele partnereit. 

Egy közelmúltban publikált nemzetközi kutatás szerint szinte az összes nemi úton terjedő betegséget a Neander-völgyieknek köszönhetjük. A mintegy 200-250 ezer éve megjelent embercsoport besorolása máig vitatott. Egyes vélemények szerint az emberfélék egy kihalt faja, mások szerint nem halt ki, csak keveredett az északra hatoló Homo sapiens alfajjal. Annyi biztos, hogy a körülbelül 28 ezer évvel ezelőtt eltűnt Neander-völgyiek az utolsó időkben a mai ember közvetlen ősével, a Homo sapiensszel éltek együtt Európa és a Közel-Kelet egyes területein, és a két embercsoport szexuális úton is érintkezett egymással. 

DNS-vizsgálatok és matematikai számítások segítségével a kutatók most kiderítették, hogy a Neander-völgyiek hozták magukkal Afrikából a HPV-vírustörzset, amellyel szexuális úton tovább fertőzték közvetlen ősünket, a Homo sapienst is. A DNS-elemzésekből kiderült, hogy már egymillió éve is fertőzhetett a herpesz, és legalább a középkor óta létező betegség a szifilisz.

Forrás: AFP

Ezek a szexuális úton terjedő betegségek mind a humán papilloma vírusra, azaz a HPV évmilliókig fejlődő vírustörzsére vezethetőek vissza. A HPV-vírus különböző változatai szexuális érinkezéssel terjednek a nyálkahártyán keresztül. Azért is alattomos ez a vírus, mert sokszor évekig tünetmentesen lehet vele élni, miközben másokat tovább fertőz a vírus hordozója. A nőknél első számú felelőse a méhnyakrák kialakulásának, illetve a gége- és vastagbéldaganattal is összefüggésbe hozzák az orvosok. Már létezik rá védőoltás, de még mindig rejtély, hogy egyeseknél miért okoz a vírus herpeszt, súlyosabb eseben daganatot, míg másoknak a szervezete minden külső segítség nélkül kiveti magából a HPV-t.

A génkutatók szerint ennek megértésében jelenthet nagy előrelépést, hogy rájöttek, nem modern kori betegségről van szó, hanem a HPV-vírustörzs nagyjából egyidős az emberiséggel. Így ugyanis fel tudják térképezni a szexuális úton terjedő vírus több millió évre visszanyúló génmutációit és a különböző embercsoportoknál okozott szövődményeit, ami a mostaninál is hatékonyabb védőoltások kifejlesztésében segíthet. 

A CDC (Centers for Desease Control and Prevention) adatai szerint a szexuálisan aktív nők és férfiak 80-90%-a fertőződik meg a HPV valamelyik vírusával élete során. Nem mindegyik típusa okoz genitális herpeszt vagy különböző daganatos megbetegedéseket, de a humán pappiloma vírus felelős például a méhnyakrák kialakulásáért, illetve részben okozója a vastagbél és gégedaganatnak is. A statisztikák szerint évente nagyjából 30.000 daganatos megbetegedés hozható összefüggésbe a szexuális úton terjedő HPV-vírussal. 

 

 (Címlapi kép: AFP)