Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Készül a férfiaknak szánt fogamzásgátló, de még küzdenek a mellékhatásokkal

2016.10.28. 14:22
Húsz éve kísérleteznek a kutatók egy férfiakra szabott hormonális fogamzásgátló módszerrel. Egy új vakcina most áttörést hozhat a gyógyszeres védekezésben, amely eddig csak a nők hormonszintjének szabályozásával volt lehetséges. És a szerrel talán előbb-utóbb az a makacs társadalmi tabu is megdől, hogy elsősorban a nők felelőssége a fogamzásgátlás. 

A mostanában tesztelt, férfi-hormonháztartást szabályozó folyadék képes jelentősen csökkenteni a spermiumok számát az ondóban, ezzel pedig a partner teherbe esésének kockázatát is. Eddig pont azért nem sikerült megoldást találni a férfiak hormonális fogamzásgátlására, mert olyan erős szérumra volt szükség, amivel tizenötmillióról egymillióra csökkenthető az egy milliliter ondóban lévő átlagos speriumszám.

 A kísérletben részt vevő 18–45 éves férfiak nyolchetente kaptak egy hormoninjekciót, amelynek hatását hat hónapon keresztül mérték a kutatók. Eddig 270 férfin tesztelték az új szert, és 96 százalékuknál működött a módszer.

Forrás: Thinkstock

Ugyanakkor a kutatók szerint még finomítani kell a vakcinán, mert jelenleg gyakori mellékhatása a szernek a hangulatingadozás és az izomfájdalmak. Ezért most az összetevők arányainak megváltoztatásával és új hormonkiszerelésekkel, például egy géllel is kísérleteznek. 

Mindenesetre a kutatók már azt is nagy eredménynek tartják, hogy végre a férfiak esetében is lehetségessé válik a hormonális fogamzásgátlás. Az első kísérletekben részt vevő férfiak 75 százaléka mondta azt, hogy a mellékhatások ellenére is hajlandó lenne kipróbálni a módszert, ha gyógyszertárakba kerül a szer. 

A nőknek szánt fogamzásgátló tabletták a hatvanas évektől vannak kereskedelmi forgalomban. Ráadásul a nők ma már több módszerrel is védekezhetnek a nem kívánt terhesség ellen: pesszáriummal, méhen belüli eszközökkel, spirállal; hüvelykúp, tabletta, hab, zselé vagy szivacs formájában hozzáférhető, spermaölő anyagot tartalmaző hüvelyi eszközökkel. Eközben a férfiaknak mindössze három lehetőségük van a fogamzásgátlásra: óvszerrel, megszakított közösüléssel vagy vazektómiával védekezhetnek. Ezeket a lehetőségeket bővítené ki a hormonális fogamzásgátlás. 

(Címlapi kép: Thinkstock)