Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Vigyázzunk a túlsúllyal, romolhat tőle a memóriánk

2016.10.29. 15:22
A túlsúlynak sokféle mellékhatását ismerjük már: növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, a cukorbetegség kockázatát, és még sorolhatnánk. De az elhízás az agyunk működésére is befolyással van, és a kutatók most már azt is sejtik, hogy milyen ijesztő hatással.

Az Arizonai Egyetem kutatói 21 ezer, 50 éves és idősebb embert vizsgáltak hat éven keresztül, hogy megállapítsák, milyen káros következményei vannak az agyműködésünkre az elhízásnak. Ehhez a tesztalanyok testtömegindexét, aztán a gyulladásos betegségek mutatóját – a C-reaktív protein (CRP) szintjüket –, valamint memóriatesztekkel az emlékezőképességüket kellett megvizsgálniuk.

A kutatók ugyanis azt feltételezték, hogy az immunrendszer fokozott reakciója miatt az egész szervezetet érintő, szisztémás gyulladás befolyással van a kognitív képességeinkre. A túlsúly pedig előidézheti a gyulladásos megbetegedést.

Feltételezésüket igazolni tudták, a három tényező között közvetlen összefüggést találtak. A magasabb testtömegindex nagyobb változást eredményezett a CRP-szintben, ami pedig vélhetően okozója volt a memória későbbi romlásának – mondta a kutatást ismertető tanulmány társszerzője, Kyle Bourassa.

A kutatók egyelőre nem merik biztosra kijelenteni, hogy a túlsúly és a memóriazavar között közvetlen okozati összefüggés lenne, ahhoz, hogy ezt megalapozottan állíthassák, el kell még végezniük egy másik vizsgálatot is. A következő lépés, hogy szigorúan ellenőrzött körülmények között megpróbálják majd csökkenteni az elhízott tesztalanyok testsúlyát, majd pedig megnézik, hogy az milyen hatással van a gyulladás esetleges kialakulására és így az emlékezőképességükre.

Bourassa szerint a normál testtömegindex nemcsak a testünknek, de az agyunknak is jó.

(Címlapi kép: Phanie/BURGER)