Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A pedofília betegség, nem bűncselekmény

2016.10.31. 15:51
A pedofília nem gyógyítható, de azt el lehet érni, hogy a pedofilok ne kövessenek el bűncselekményt.

 A „Ne válj elkövetővé" projekt pedofilokat segít abban, hogy kontrollálni tudják a késztetéseiket, és ne ártsanak senkinek. A terápia eredményes, de sajnos csak kevesen jutnak hozzá.

A pedofília nem gyógyítható, legalábbis a mai ismereteink szerint. Azt azonban el lehet érni, hogy a pedofilok kordában tartsák vágyaikat, és ne okozzanak másoknak szenvedést.

„A terápia bizonyíthatóan elősegíti, hogy megakadályozzuk a szexuális abúzust" – mondja a módszer kifejlesztője, Klaus Beier szexológus, aki 11 évvel ezelőtt alkotta meg a világon egyedülálló programot.

Azóta több mint 7000 férfi kért tőle és kollégáitól segítséget, de sajnos csak egy töredékük jutott hozzá ténylegesen. Pedig Németországban ma már tizenegy helyszínen harminc terapeuta áll azok rendelkezésére, akik gyerekek iránt éreznek szexuális vonzalmat, de ezt a vágyukat semmiképp sem szeretnék kiélni.

Sajnos a segítségre szorulók száma jóval nagyobb, mint amennyit a terapeuták el tudnak látni.

Németországban a rendőrségi statisztikák szerint tavaly 11 808 gyerek esett áldozatul szexuális abúzusnak, amely tudvalevőleg akár élethosszig tartó depressziót vagy szociális diszfunkciókat okozhat. A szám így is elrettentő, de sajnos ennél jóval többel kell számolni (egyes tanulmányok szerint akár a harmincszorosával is), hiszen a szexuális visszaélések nagyobb része – az áldozatok kiszolgáltatottsága, félelme, szégyenérzete miatt – örökre homályban marad.

Németországban a rendőrségi statisztikák szerint tavaly 11 808 gyerek esett áldozatul szexuális abúzusnak

Forrás: Thinkstock

Sokan ellenállnának a késztetésnek, de nem tudják, hogyan kell. A nemzetközi felmérések szerint a lányok 15-30 százaléka, a fiúk 5-15 százaléka szenved el gyerekkori szexuális zaklatást. A pedofilia kérdéskörét vizsgáló német MIKADO-felmérés során 8000 felnőtt megkérdezett közül pedig több mint 600 mondta azt, hogy gyerekkorában szexuálisan zaklatták.

Ugyanezen felmérés szerint a 18-75 év közötti felnőttek hat százaléka nyilatkozott úgy, hogy szexuálisan vonzódik a gyerekekhez. A többségük férfi. Beier hangsúlyozza: a pedofília nem bűncselekmény, hanem diagnózis.

Programjával azokon kíván segíteni, akik el akarják kerülni, hogy kárt, szenvedést okozzanak másoknak. A cél az, hogy a felderítetlen szexuális visszaélések számát visszaszorítsák. „A hozzánk fordulók többsége már nézett gyerekpornót vagy követett el abúzust" – mondja Beier.

Éppen ezért a terápia nagyon intenzív, és átlagosan másfél évig tart. A cél egyrészt az, hogy a résztvevőket empatikussá tegyék a gyerekáldozatok iránt, hogy megértessék velük, mi megy végbe bennük egy abúzus következtében.

Másrészt nagyon fontos, hogy megtanulják, hogyan meneküljenek ki egy adott helyzetből, ha vonzónak tartanak egy gyereket és szeretnének a közelében lenni. Harmadrészt pedig rá kell venniük magukat, hogy beszéljenek az állapotukról a hozzátartozóikkal.

Az elmúlt évek során 251 pedofil végezte el a Beier-féle terápiát. Az utánkövetéses vizsgálatok azt mutatják, hogy azóta egyikük sem követett el gyerekek sérelmére szexuális bűncselekményt. Az eredmény persze becsapós, a terápián résztvevők ugyanis végig megőrzik anonimitásukat, a projekt lezárulása után pedig nem mindegyiküket, sőt valójában csak egy töredéküket sikerült elérni - írja a Zeit.

Egy biztos, ha az ehhez hasonló projektek számottevő eredményt tudnak felmutatni, érdemes pénzt áldozni a működésükre. Ha csak egy gyereket mentünk meg vele az életre szóló traumától, már megérte.

(Címlapi kép: dreamstime)