Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Ezek a biztos jelei, hogy stresszes a munkája

2016.11.03. 11:56
A munkahelyi stressz éppen annyira káros az egészségünkre, mint a passzív dohányzás – derült ki az amerikai Harvard Egyetem kutatásából. Éppen ezért nem árt időben felismerni a magas stressz-szintre utaló jeleket. 

A túl sok stressz hatására megemelkedik a szervezetünk kortizolszintje, ami az alvásunktól a memóriánkon át egészen a szexuális életünkig sok mindenre kihathat. Ezek lehetnek a leggyakoribb tünetei annak, hogy rossz a munkakapcsolata a stresszel: 

 1. Nem tart ebéd- vagy kávészünetet: ha még azt is luxusnak érzi, hogy WC-re menjen munka közben, pláne, hogy egy ebéd miatt megszakítsa a feladatait, akkora ideje elgondolkodni, nem túl stresszes-e a munkája. Stevan E. Hobfoll viselkedéskutató szerint a munkahelyi túlterheltség biztos jele, ha képesek vagyunk az alapvető szükségleteinket is háttérbe szorítani miatta. Az emberi agy képtelen 8-10 órát egyhuzamban koncentrálni, éppen ezért segít a teljesítménynövelésben, ha időként beiktatunk egy kis szünetet, vagy bedugjuk a fülest, és zenét hallgatunk.
 2. Kihagy a memóriája: a magas kortizolszint a memóriánkat is alaposan össze tudja zavarni. Nem túl jó előjel, ha nem jut eszünkbe közvetlen kollégánk neve, vagy hogy melyik papírt hová tettük.
 3. A technika megszállottjává válik: természetesen ezt is azért, hogy rövid idő alatt minél több feladattal végezhessen. Ha öt perc beszélgetés helyett a mellettünk ülő kollégánkat is rövid e-maillel rendezzük le, valószínűleg túlságosan túlterheltek vagyunk a munkahelyünkön. „A stressz állandó mozgásban tart, de pont abban akadályoz, hogy fókuszáltan koncentráljunk a feladatunkra” – figyelmeztet Heidi Hanna, a Stressaholic című könyv szerzője. 
 4. Ha fájdalomcsillapító a leggyakoribb ebéd utáni nasink: akkor ideje észrevenni, hogy a testünk a fájdalommal üzen.
 5. Kalandok utáni sóvárgás és agresszió: a férfiak általában úgy reagálnak a stresszre, hogy házon kívül keresnek új kihívásokat, a nők viszont maguk helyett éppen hogy mások bajára kezdenek koncentrálni a viselkedéskutatók szerint.
 6. Alvás helyett a plafont bámulja: a rendszeres alvászavar is gyakori tünete a munkahelyi stressznek. Az alváskutatók azt ajánlják, hogy lefekvés előtt legalább egy órával állítsuk be az ébresztőórát, és tegyük jó messzire magunktól a mobilt. És még véletlenül se fussuk át a munkahelyi levelezésünket elalvás előtt. 
 7. Egy feles legurítása munka után: időnként nem árt egy kis munka utáni szocializáció a kollégákkal, de semmiképpen nem jó jel, ha azért várjuk remegő kézzel a munkaidő végét,  hogy végre a pohárhoz nyúlhassunk.
 8. Állandó rettegés: a magas stressz-szint jele lehet az is, hogy ha kollégáink ártalmatlan megjegyzéseit is a szívünkre vesszük, idegességünket  pedig otthon a partnerünkre borítjuk. 
 9. Hálószobai gondok: különösen férfiaknál gyakori, hogy a szexuális teljesítményükből is jelentősen visszavesz a stressz.
 10. Emésztési zavarok: stressz hatására csökken a gyomor oxigén- és vérellátása, ami gyomorpanaszokhoz vezet.
 11. Tökéletességre törekvés: legtöbbször éppen azoknak a kezéből csúsznak ki a dolgok, akik mindenben maximumot próbálnak nyújtani a munkahelyükön. A magas stressz-szint ugyanis éppen az összpontosításban és a feladatok befejezésében akadályozza az embert. 

(Címlapi kép: PhotoAlto/Eric Audras)