Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Nem lesz jobb kedvünk attól, ha mosolygunk

2016.11.06. 10:06
Egy 1988-ban végzett német kísérlet óta tartja magát az a nézet, hogy pusztán attól is jobb kedvünk lesz, ha ráerőltetjük magunkra a mosolygást. Holland kutatók nemrégen megismételték a kísérletet, és nem működött az eddig tutinak hitt recept.

A fiatalabb kutatók mostanában előszeretettel ismételnek újra több évtizedes kísérleteket, és eredményeik alapján sokszor az egyetemi tankönyvek vonatkozó fejezetét is újra kell írni. Elképzelhető, hogy így lesz ez Fritz Strack 1988-ban végzett pszichológiai kísérletével is, amelynek eredményére most holland kutatók cáfoltak rá.

A német pszichológus anno arra volt kíváncsi, hogy a mosolygás képes-e ténylegesen javítani az ember hangulatán. A kísérlet során egy tollat helyeztek a résztvevők egy részének fogai közé, amitől önkéntelenül is mosolyogniuk kellett. A másik csoportnak viszont az ajkai között kellett megtartania a tollat, amit csak lebiggyesztett szájjal tudtak teljesíteni. Mindeközben egy viszonylag semleges hangulatú rajzfilmet vetítettek, amit aztán értékelniük kellett a résztvevőknek. Az eredmények alapján a fogaik közé szorított tolltól mosolygók sokkal viccesebbnek tartották a rajzfilmet, mint azok, akiknek lebiggyesztett szájjal kellett végignézniük. Erre a kísérletre épült aztán az az évtizedek óta idézett hipotézis, hogy a mosolygás még akkor is képes javítani a hangulatunkon, ha magunkra erőltetjük.

Forrás: Dreamstime

Nemrégen azonban holland kutatók megismételték a kísérletet, de nem találtak kimutatható összefüggést a kényszeres mosolygás és a hangulatjavulás között. Pedig nem aprózták el, 17 kísérletet végeztek, amelyek során 1900 résztvevővel cáfolták Strack majdnem három évtizeddel ezelőtt publikált eredményeit. A kísérleteket egyetemistákkal csinálták, akiket előzetesen pszichológiai teszteknek is alávetettek  annak érdekében, hogy számukra semleges (sem túl humoros, sem túl szomorú) rajzfilmeket mutathassanak nekik. Strackhez hasonlóan a holland kutatók is videóra vették a szájukban tollat szorongató résztvevők reakcióit.

Az új eredmények ugyan cáfolják az idős német pszichológus eredményeit, azonban a holland kutatásvezető, Eric-Jan Wagenmakers szerint ez még nem jelenti azt, hogy alapjaiban hibás lenne Strack mimikaelmélete. Szerinte csak az eszközökkel volt baj az eredeti kísérletben, mert a szájba tollat helyező módszer nem alkalmas a mosolygás és a hangulat közötti összefüggés bizonyítására. Egy ilyen kényszeres helyzetre ugyanis nagyon eltérően reagálnak az emberek, ami már önmagában is sokat torzíthat az eredményeken.

(Címlapi kép: Thinkstock)