Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Itt az iránytű a hazai éttermek és borok világához

2016.11.16. 10:27
November 15-én jelent meg a Gault&Millau Magyarország 2017 étterem- és borkalauz. A Gault&Millau világviszonylatban a két legjelentősebb nemzetközi étteremkalauz egyike. A kiadvány 231 hazai étterem és 569 bor tesztjét tartalmazza, bemutat továbbá 163 borászatot és 244 szállodát.

A Gault&Millau [gó-mi-jó] a világ egyik legismertebb és legnagyobb hatású étteremkalauza. A hatvanas években, Párizsban alapította két gasztronómiai újságíró, Henri Gault és Christian Millau, akik megújították az étteremkritika műfaját és az értékelés szempontrendszerét. A korábbi gyakorlattól eltérően szakszerű és részletes, a konyha teljesítményére koncentráló értékelésekkel indokolták döntéseiket, és ehhez 20 pontos értékelési rendszert használtak.

Mára több országban működnek önálló Gault&Millau-szerkesztőségek Franciaországon kívül is (Németország, Svájc, Hollandia, Belgium–Luxemburg, Ausztria, Magyarország, Lengyelország, Ausztrália, Japán, Kanada).

A Gault&Millau Magyarország tesztelőgárdája 2008-ban kezdte el a független étteremértékelést ugyanezen elvek szerint – először még Alexandra kalauz néven – annak érdekében, hogy tükröt tartson a hazai vendéglátásnak, tájékoztassa a közönséget, és lehetővé tegye az éttermek közti fair versenyt, ellensúlyozva az akkor még egyeduralkodó, lelkendező reklámcikkeket.

A kalauz 2012 óta jelenik meg Gault&Millau Magyarország címen. Abban bízunk, hogy hazánkban is megindul ugyanaz, ami például Ausztriában. Ott 32 éve van jelen a Gault&Millau, sokak szerint fontos szerepe volt az azóta végbement látványos fejlődésben – úgy az éttermi világ, mint a honi alapanyagok minősége területén.

Forrás: Gault&Millau

Díjazottak

A címek nagyrészt nem egyetlen év munkáját díjazzák, hanem több esztendő teljesítményét. Idén az alábbiak kapták az elismerést.

Az év konyhafőnöke
Pesti István (Platán étterem, 2890 Tata, Kastély tér 6.)
Neve évek óta fogalom a magyar gasztronómiában. A régi Babelben tűnt fel, majd a Tantiban még ismertebbé vált. Innen ment tovább a tatai Platánba, amely mára a három legjobb vidéki étterem egyike. Pesti István örökké tanuló szakács, ízei egyre markánsabbak, kifejezőbbek. Úttörő volt a tálalás (food design) területén is, ott is megtalálta az egyéni utakat, elkerülte a „trendiség” csapdáit.

Az év étterme
Gusteau Kulináris Élményműhely/Mádi Udvarház (3909 Mád, Batthyány utca 51.)
Még nem gasztronómiai Mekka a tokaji régió, de az utóbbi években megjelentek ígéretes műhelyek. Ilyen a Mádi Udvarház (Gusteau), amely „finomított borkonyhaként” határozza meg magát, fontos célja, hogy az ételekben is megjelenjen a terroár. Konyhája invenciózus: egyszerre regionális és világra nyitott, évről évre meggyőzőbb. A három legjobb vidéki étterem egyike, két GM-sapkás szinten.

Az év étteremtulajdonosa
A Rosenstein család (Rosenstein vendéglő, 1087 Budapest, Mosonyi utca 3.)
Többgenerációs vendéglő a magyar és zsidó konyha, a hagyomány és evolúció jegyében. Apa és fia – Tibor és Róbert – neve fémjelzi a kirakatot, Judit és Tímea személyében erős asszonymezőny támasztja a tetőt. A szó legjobb értelmében vett vendéglátó-dinasztia stabil törzsközönséggel. Saját farmról érkezik a téliszalámi, a mortadella, a Rosenstein-ház sörét az egyik legjobb magyar főzde, a Monyó szállítja. Az étlapon a tradicionális ételek, a táblán az újulás szándéka.

A magyar gasztronómia reménysége
Garai Ádám (Olimpia étterem, 1076 Budapest, Alpár utca 5.)
Már nagyon fiatalon komoly nemzetközi versenymúltja van, igen jó éttermekben tanulta a szakmát (Mák bisztró, Carne di Hall, Onyx, Ádám Csaba konyhája, a Rasmus Kofoed vezette világhíres Geranium; és megfordult a salzburgi Ikarusban is). Az Olimpia étterem konyhafőnöke 24 évesen a legfiatalabb a hazai két GM-sapkások között.

Az év feltörekvője
Pajta bisztró (9941 Őriszentpéter, Templomszer 7.)
Friss és egyéni tányérok. Évek óta szájhagyomány útján ajánlott hely az Őrségi Nemzeti Park közepén, egy nemes egyszerűséggel átalakított pajtaépületben. Fiatal, képzett séf, a rövid étlap gyakran változik, a régió alapanyagai a főszereplők, de megjelenik lazac és tőkehal is. Kis oázis a nagy Vas megyében.

A vidék vendéglője
Kisvendéglő a Hargitához (5600 Békéscsaba, Tavasz utca 7.)
Maguk sütik a kenyeret, főzik a szörpöt-lekvárt, fűszerkertet gondoznak, igyekeznek jó helyi alapanyagot beszerezni – legyen szó szürke harcsáról, tejfelről vagy sajtról. Hagyományos erdélyi és hazai magyar konyhát visznek egyre biztosabb kézzel. Rusztikus hangulatú hely, barátságos vendéglátás, összetartó csapat: évek óta ugyanaz a séf vezeti a konyhát, még a pincérek sem változtak.

Alternatív vendéglátás
Beszálló Food Bar (1075 Budapest, Madách Imre út 1.)
Huszár Krisztián, aki korábban bisztrókonyhákon ért el magas GM-pontszámokat, most egy alternatív vendéglátóhelyhez adta a nevét. A Madách utcai Beszálló tulajdonképpen emelkedett kocsma jó konyhával. Laza, fiatalos környezet, megfizethető árak. A szűk étlapon rántott hús, vietnami gulyás, egyéni desszertek, igényes sör-, bor- és pezsgőválaszték.

(Címlapi kép: Wikimedia)