Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Vigyázzon, nem minden történt meg, amire emlékszik!

2016.11.20. 09:26
Mindenki érezte már azt a zavarba ejtő érzést, hogy valakit ismer valahonnan, de sehogy sem jut eszébe, hol és hogyan találkoztak. Néha pedig egészen banális helyzetekben villan be az agyunkba a déjà vu érzés: ez az egész egyszer már megtörtént velem. A kutatók szerint nem szabad elsőre bedőlni az ismerősségérzetnek, mert igazából két agyterület játékáról van szó. 

Most, hogy az Oxford szótár szerkesztői a „posztigazságot” választották az év szavának, ideje a saját emlékeinket is jobban szétszálazni, mielőtt még véletlenül becsapnánk magunkat. Az agykutatók szerint sokszor hajlamosan vagyunk nosztalgiával gondolni olyan helyzetekre, amelyek meg sem történtek. Ezért a játékért az agy különböző területei felelnek, egyikük a felismerésért, másikuk pedig az ismerősségérzet kialakulásáért. A két terület gyakran összedolgozik az agyban, ugyanakkor külön-külön is aktiválhatóak.

Valójában tehát nem is a memóriánk csal meg, amikor déjà vu érzésünk van, csupán emlékként gondolunk vissza valamire, ami ismerősnek hat, de igazából nem történt meg. Az ismerősségérzet és a valóságos emlékek előidézése közötti különbséget talán az instant és a főzött kávé közötti különbség szemlélteti a legjobban. Hosszabb idő, amíg a kotyogósban lefő a kávé, a végeredmény mégis megbízhatóbb íz az instant pornál. Valahogy így működik az agyunk is. Sokkal lassabban hívja elő a ténylegesen megtörtént emlékeket, az ismerősségérzet viszont pillanatok alatt képes bevillanni. Szóval ha végképp összekavarodnánk, csak adjunk egy kis időt magunknak!

(Címlapi kép: AFP)