Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Az elkövetők nem maradhatnak büntetlenül

2016.11.25. 11:25
Ma veszi kezdetét a 16 Akciónap (16 Days of Activism), a világ sok pontján egyidejűleg rendezett kampánysorozat, amely zéró toleranciát hirdet a nők elleni erőszakkal szemben. 

A 16 napig tartó kampány célja nemcsak az, hogy felhívják az emberek figyelmét a nők ellen elkövetett erőszakra (minden 3. nőt szexuálisan és/vagy fizikálisan bántalmazták már az élete során), hanem hogy növeljék az adományozási, támogatási kedvét is az embereknek. Az ENSZ honlapján olvasható, hogy a nemzetközi eseménnyel szeretnék felhívni a figyelmet azokra a szervezetekre, valamint a támogatásukra, amelyek igyekeznek segíteni a bántalmazott nőkön, vagy próbálják megakadályozni az erőszak elkövetését. Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára szerint a kormányzatoknak kötelességük lenne a női mozgalmakat és az érintett civil szervezeteket támogatniuk. 

A magyar Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület szerint a bántalmazástól való védelem emberi jog és állami kötelezettség. Az egyesület idén is megrendezi a Néma Tanúk felvonulást, amelyet szombat délután tartanak. Előtte megemlékeznek az elmúlt évben családon belüli erőszak során megölt áldozatokról az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán.

Forrás: NurPhoto/Fernando Lavoz/NurPhoto/Fernando Lavoz

A 16 Akciónapot 1991 óta rendezik meg világszerte civil szervezetek, intézmények és magánszemélyek csatlakozásával. A kezdeményezés arra akarja felhívni a figyelmet, hogy

a nők elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, amely veszélyezteti az áldozatok életét, méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát.

A jelenség átfogó és szakszerű állami fellépést kíván: az elkövetők nem maradhatnak büntetlenül, az áldozatok biztonságát pedig szavatolni kell.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének 2014-ben publikált reprezentatív kutatása szerint Magyarországon milliós nagyságrendű azon nők száma, akik ellen nap mint nap erőszakot követnek el. A 15 éves koruk óta a fizikai és/vagy szexuális bántalmazás valamely formájának áldozatává vált magyar nők aránya 28 százalék a válaszadó 18–74 éves korosztályban, ez mintegy 1,1 millió áldozatot jelent.

A 16 Akciónapot minden évben november 25., a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja és december 10., az emberi jogok világnapja között szervezik meg.

(Cikk: AFP/Claudio Reyes)