Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Tojáson és sütiken él a világ legidősebb embere

2016.11.29. 12:39
Észak-Olaszországban lakik Emma Morano, az utolsó élő ember, aki még az 1800-as években született. Kedden ünnepeli 117. születésnapját.

1899. november 29-én született Emma Morano egy nyolcgyerekes család legidősebb gyerekeként, minden fiatalabb testvérét túlélte. Verbaniában lakik, egy észak-olaszországi kisvárosban a Maggiore-tó mellett.

Morano Guinness-rekordot döntött, jelenleg  ugyanis ő a világ legidősebb embere. Rengeteg látogatója van, de többnyire hívatlan vendégek érkeznek hozzá a legkülönbözőbb országokból. „Amerikából, Svájcból, Ausztriából, Torinóból és Milánóból jönnek emberek, hogy lássanak engem” – mondta a Guardiannek

A 117- születésnapja alkalmából távoli rokonokat és újságírókat vár magához, és Verbania polgármestere is meg fogja látogatni. A helyi színházban koncertet adnak a tiszteletére, és bemutatják az életrajzát A nő, aki látott három évszázadot címmel.

Ez alkalomból illene tortával is ünnepelnie, de mivel legutóbb rosszul lett a krémes édességtől, ezúttal hanyagolja a születésnapi menüt. Amúgy is csak csipeget, és saját bevallása szerint ez a hosszú életének titka.

Két tojást eszem naponta és sütiket. Nem eszem sokat, mivel nincsenek fogaim. 

Morano már nagyon régóta egyedül él. Erőszakos férjét még 1938-ban hagyta el, miután a kisfiuk csecsemőkorban meghalt. Sokáig egy gyárban dolgozott, ahol a munkásnők jutazsákokat varrtak. Függetlenségéhez egészen tavalyig ragaszkodott, 2015-ben bérelt fel először maga mellé ápolót. Az utóbbi húsz évben nem hagyta el kétszobás lakását, és csak idén robbant le a szervezete annyira, hogy az ágyból is nehezen tud kikelni.

Szellemileg még teljesen ép, viszont süket, nehezen beszél, és már nem lát annyira jól, hogy tévénézéssel töltse az idejét. Leginkább aludni és nassolni szokott napközben.

(Címlap: AFP/Olivier Morin)