Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Bedrogozott állapotba kerülnek a fanatikusan vallásosak

2016.11.30. 15:24
Egy új kutatás szerint a fanatikus vallásosságnak nagyon hasonló mellékhatásai vannak a rendszeres drogfogyasztáshoz.

Az amerikai Utah Egyetem kutatói tizenkilenc mélyen vallásos mormon agytevékenységét figyelték meg MR-vizsgálattal imádkozás és igehirdetés közben. A cél az volt, hogy legspirituálisabb pillanataikban tudják tanulmányozni az agyműködésüket. 

A kísérlethez hét nőt és tizenkét férfit választottak, akik egy-kétéves misszionárius munkán is részt vettek korábban. Az MR-vizsgálat során egy gombot kellett megnyomniuk, amikor a leginkább spirituális állapotban érezték magukat. Agyhullámaik ekkor ugyanolyan jeleket mutattak, mint amikor rekreációs célú droghasználókkal hallgattattak zenét. Mindkét csoport erős szeretethullámot érzett magában.

Az érzésért a kutatók szerint az agy jutalmazóközpontja felel, amely dopamint bocsát ki, ezáltal jelentősen képes befolyásolni a hangulatot és a függőségek kialakulására is hatással van. 

A kutatást vezető Dr. Jeffrey Anderson szerint a vallásosság hatása az agyra még további tanulmányozásra szorul, de annyi máris bebizonyosodott, hogy komoly befolyásoló tényező lehet az emberi viselkedésben. 

(Címlapi kép: AFP)