Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Okosabb akar lenni? Gyúrjon!

2016.12.01. 11:18
Nemcsak a testének, hanem az agyának is jót tesz azzal, ha hetente kétszer súlyt emel. Ausztrál kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a maximális egyéni teherbírás nyolcvan százalékának megfelelő súlyok emelgetése még az időskori elbutulást és az Alzheimer-kór kialakulását is megelőzheti. 

A gyúrásra nem feltétlenül az agyi képességeink fejlesztésének eszközeként tekintünk, de a tudomány ismét megcáfolni látszik ezt a makacs vélekedést. Ausztrál kutatók száz, 55 és 86 éves kor közötti, memóriájuk romlásának enyhe jeleit mutató embert kértek arra, hogy legalább hetente kétszer súlyzózzanak. Ahogy fejlődött az izomzatuk, fokozatosan növelték a terhelést a kísérletvezetők, ám a maximális egyéni teherbírásuk nyolcvan százalékánál nagyobb súlyt soha nem volt szabad emelniük.

Egy év utánkövetés után nemcsak az izomzatukban, hanem a kognitív funkcióikban is jelentős javulást mutatott ki az MR-vizsgálat. 

 Minél erősebb lett valaki, annál jótékonyabb hatása volt izommunkájának az agyára is”

magyarázta dr. Yorgi Mavros, a Sydney-i Egyetem kutatója. 

A módszer működéséhez azonban fontos a terhelés mértéke is. A kutatók nem győzik hangsúlyozni, hogy ha erőnkön felül terheljük magunkat súlyokkal, akkor még az is lehet, hogy éppen ellenkező hatást érünk el. De ez már egy jövőbeli kutatás tárgya lesz.

(Címlapi kép: AFP)