Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A narcisztikus emberek többsége férfi

2016.12.01. 08:55
Egy remek animáció magyarázza el nekünk, hogy egészen pontosan mit értünk narcizmus alatt. Az is kiderül a videóból, hogy az Egyesült Államokban a hetvenes évek óta nő a narcisztikus emberek száma, és politikusok, celebek gyakran mutatnak a személyiségzavarra utaló jegyeket.

A narcizmust gyakran használják a beképzeltség, hiúság, az önhittség vagy egyszerűen az önzés szinonimájaként, utalásként az elitizmusra, esetleg a közönyösségre mások nehéz helyzete iránt. Ugyanakkor a narcisztikus személyiség pszichológiai fogalom is egyben, egy olyan létező rendellenesség, amelynek több ismertetőjegye és szerencsére gyógymódja is van. Ezt magyarázza el az alábbi animáció:

A videó kifejti, hogy a narcisztikus személy annyira beképzelt, hogy saját magát okosabbnak, fontosabbnak és helyesebbnek, szebbnek gondolja a társaihoz képest. Ennek megfelelően elvárja, hogy különleges bánásmódban részesüljön.

A pszichológusok szerint a narcisztikus személyiségzavarnak kétféle típusa van, ebből az egyik az ismertebb grandiózus narcizmus. Ilyenkor a személy általában extrovertált, szeret mások felett uralkodni, a figyelem középpontjába kerülni, a hatalommal járó státusz megszerzése pedig az elsődleges célja. Időnként politikusokra, celebekre, kulturális vezetőkre illik is ez a leírás.

Ehhez képest létezik a gyenge, sebezhető narcizmus, az ebbe a típusba tartózó emberek csendesek és visszahúzódók, gyakran érzik magukat fenyegetve vagy mellőzve; ez a narcizmus kevésbé ismert formája.

Mivel a narcisztikus emberek sokszor önző módon cselekednek, ezért az ilyen vezetők gyakran hoznak – a maguk érdekeit előtérbe helyezve – etikátlan és kockázatos döntéseket. Rossz hír azoknak, akiknek ilyen partnerük van: a narcisztikus ember nagy valószínűséggel nem lesz hűséges.

Ha valaki megpróbálja egy betegesen beképzelt ember magáról kialakított hamis képét lerombolni, akkor agresszív és elutasító válaszra számíthat, a narcisztikusok nem tűrik jól a kritikát. Míg ők el vannak telve maguktól, a körülöttük lévők szinte biztosan szenvednek a szélsőséges viselkedésük miatt.

Donald Trumpba gyakran belelátják a narcisztikus ember vonásait

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

A társadalom mindössze két százalékát érinti ez a fajta személyiségzavar, ezen belül is elsősorban a férfiakat. A diagnózist leginkább felnőttek esetében szokták megállapítani, mivel a gyerek sok esetben kinőheti e hajlamát. A narcizmus kialakulása részben genetikai okokra vezethető vissza, részben azonban gyerekkori sérelmekre, illetve arra, hogy a szülők túlságosan is felmagasztalták és elkényeztették a szemük fényét.

Az Amerikai Pszichológusok Társasága szerint azokban a kultúrákban nagyobb valószínűséggel fordulnak elő ilyen emberek, ahol az individualitásnak és az önreklámozásnak nagy értéke van, és ebből a szempontból a saját magunk promotálásáról szóló közösségi média igencsak kártékony lehet. Az Egyesült Államokban az 1970-es évek óta egyre több az olyan ember, akikben felerősödtek a narcisztikus tulajdonságok.

A jó hír az, hogy a narcisztikus személyiségzavar gyógyítható pszichoterápiával vagy az empátiát, a részvétet növelő gyakorlatokkal. Persze, ehhez előbb az kell, hogy valaki észrevegye: nem tökéletes.  

(Címlap: PhotoAlto/Sigrid Olsson / Altopress/Sigrid Olsson)