Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Karácsonykor könnyebb összeveszni, mint gondolná

2016.12.02. 23:22
A szeretet ünnepe sajnos tele van csapdahelyzetekkel, de ha időben kapcsolunk, akkor még elkerülhetjük, hogy valaki a kanapén aludjon szenteste. 

A Huffington Post több párterapeutát arról kérdezett, hogy milyen témákon hajlamosak összeveszni a párok karácsony környékén. Íme a hat legingoványosabb terület, amelyek ellen már most jó felvértezni magunkat:

  1. Anyós, após beszólásai: A családlátogatás ilyenkor elkerülhetetlen, de sajnos sokszor a sérelmeinket is cipeljük magunkkal a párunk családjához. Az ünnepi hangulat pedig egy-két pohár után könnyen átfordulhat célozgatásokba. Az egyesült államokbeli Arkansas államban praktizáló Becky Whetstone szerint ha azt látjuk, hogy a szüleink valamiért piszkálják a párunkat, akkor az egyetlen jó megoldás időben leállítani őket, és az egész család előtt kiállni mellette.
  2. Gondatlan ajándékozás: Mindenkivel előfordult már, hogy nem azt az ajándékot kapta a párjától, amit várt. Sokan hajlamosak ilyenkor tovább kombinálni a dolgokat, és a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítani az elszúrt ajándékozásnak. („Hát már annyira nem érdeklem, hogy képes volt egy ilyen vackot tenni a fa alá?”) Az austini pszichológus, Anne Crowley tapasztalata alapján nem érdemes magunkba fojtani a csalódottságot. A legjobb higgadtan elmondani a másiknak, hogy miért fontos a gonddal kiválasztott, személyre szabott ajándék nekünk. Így legalább jövőre talán valami személyesebbre számíthatunk.
  3. Túlköltekezés: Kurt Smith amerikai terapeuta szerint a férfiak különösen hajlamosak úgy kimeríteni a hitelkártyájukat karácsony előtt, mintha a szenteste lenne életük utolsó napja. A túlköltekezés sok vitát okoz a párkapcsolatokban, ezért a legjobb előre megállapodni az ajándékokra szánható maximum összegben.
    Forrás: Thinkstock
  4. Karácsonykor több időt töltünk egymással, és ilyenkor nemcsak a szeretet, de sokszor a párkapcsolati problémák is felnagyítódnak. Nem véletlenül ugrik meg annyira a válások száma januárban. A pszichológusok szerint ennek kivédésére egyetlen módszer létezik, az őszinte és rendszeres kommunikáció. Ezt viszont nemcsak karácsonykor, hanem az év minden napján gyakorolni kell.
  5. Ahány házból jövünk, annyi szokást cipelünk magunkkal a párkapcsolatunkba. Van, aki a bőséges vacsorától érzi ünnepnek a karácsonyt, más egész gyerekkorában mirelit pizzát kapott szenteste. Akárhogy is, muszáj kialakítani valamilyen mindkét fél számára elfogadható kompromisszumot, különben mindenki elszúrtnak fogja érezni a karácsonyát. Elisabeth J. LaMotte pszichoterapeuta szerint a legjobb egy új kalandnak felfogni a közös tradíciók kialakítását.
  6. Túladagolás a családból: Fontos az összes nagybácsit és nagynénit végiglátogatni, de azért arról se feledkezzünk el, hogy a karácsony legalább ennyire szól a feltöltődésről is. A Washingtonban dolgozó pszichológus, Alicia H. Clark szerint nem árt még az ünnepek előtt tisztázni a kihagyhatatlan látogatásokat, és ha időközben nagyon megterhelőnek érezzük a folyamatos rokonlátogatást, akkor ne féljünk közölni ezt a párunkkal, és ügyesen ellógni egy-két alkalmat. 

 

(Címlapi kép: AFP)