Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A pornó nem segít az ágyban

2016.12.02. 12:44
A fiatal férfiak között egyre gyakoribb a pornófüggőség. A témával foglalkozó szakember szerint már az is annak számít, ha valaki éveken át mindennap negyed órát pornónézéssel tölt. A túlzásba vitt pornóval az a legnagyobb baj, hogy a valós életben bosszulja meg magát.

Az utóbbi években drasztikusan megnőtt a férfiak pornófogyasztása. Egy két éve készült tanulmány szerint akkor minden harmadik férfi naponta nézett pornót, és a kutatók szerint ez a szám azóta csak növekedhetett. A tendenciát részben az okostelefonok és az internet szélesebb körű elérésének tudják be a szakemberek, ami önmagában még nem is lenne akkora probléma, ha nem okozna sok férfinak nehézséget a valós szexuális életében.

Dr. Angela Gregorynek, a Nottingham Egyetem szexuálterapeutájának tapasztalata szerint a túlzásba vitt pornózástól férfi páciensei fizikailag és pszichésen is közömbösebbé válhatnak a partnerükkel való szex iránt, és azt sem tartják fontosnak, hogy kielégítsék a másikat. Másoknál súlyos függőséghez vezet, hogy állandóan egy pornófilm forog a fejükben, ami gyakran a munkájuk elvégzésében is gátolja őket.

A többnyire fiatal férfiakkal foglalkozó szexuálterapeuta, dr. Andrew Smiler különösen a tinédzserek későbbi szexuális életére nézve tartja veszélyesnek a tendenciát:

 Ha egy 17 éves fiú szexuális tapasztalatainak kilencven százaléka változatos pornófilmekből származik, és ezzel párhuzamosan nem kísérletezik valós partnerekkel, akkor később nehézségei adódhatnak a másik kielégítésében és a valóságos szexuális élmények átélésében.

Szerencsére fiatalkorban a probléma még orvosolható, de a függőség megszakításához minimum kilencven napot teljesen pornómentesen kell tölteni Andrew Smiler tapasztalata szerint. 

Akit jobban érdekel a téma és a pornófüggőség okai, annak ajánljuk az ismert pszichológus, Philip Zimbardo tavasszal magyarul is megjelent, Nincs kapcsolat című könyvét

(Címlapi kép: Thinkstock)