Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Tényleg létezhet férfi-nő barátság?

2016.12.07. 10:10
Ahogy sokunkat, a kutatókat is nagyon érdekeli a kérdés, hogy létezhet-e minden szexualitástól mentes barátság egy heteroszexuális férfi és nő között.

Bár a téma még bővebb kutatásra szorul, a jó hír az, hogy nem minden csak a szexről szólhat egy heteroszexuális férfi és nő között. De az is igaz az első eredmények szerint, hogy a férfiak más szempontok alapján vonzódnak női barátaikhoz, mint fordítva.

A kutatók egyetemista barátokat interjúztattak, a férfiaknak és a nőknek egyaránt jellemezniük kellett barátságuk természetét és hogy milyen szempontok alapján vonzódnak a másikhoz. Nem sokkal, de a fiatal férfiaknál valamivel jelentősebb szempont nőnemű barátjuk külső megjelenése. A korábbi kutatások sokkal jelentősebb eltérést találtak a férfiak és nők között az egymás külsejéhez való vonzódás tekintetében. Míg a nőknél alig volt szempont, a férfiak fontos tényezőnek tartották női barátjuk külsejét.

A közelmúltban publikált kutatás vezetője, April Bleske-Rechek szerint ennek az lehet az oka, hogy a korábbi felméréseknél nem közösen keresték meg a barátokat. Ők viszont – bár külön interjúztatták őket – nem egy ismeretlen barátról kértek leírást az egyetemistáktól, hanem a másik szobában ülő lányról vagy fiúról. 

A kérdés azért is nagyon érdekes, mert a férfi-női barátság evolúciós szempontból anomáliának számít, vagy legalábbis evolúciós újdonságnak. 

(Címlapi kép: AFP)