Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Ez az első európai ország, amely betiltja a melegeket átnevelő terápiákat

2016.12.08. 10:29
Málta az első olyan ország Európában, amely mostantól kezdve szigorúan bünteti, ha valaki arra vállalkozik, hogy terápiájával „kigyógyítja” az embereket a homoszexualitásukból. 

Málta betiltja a melegeket átnevelő (konverziós) terápiákat. Az új, a szexuális irányultság, a nemi identitás és a nemi önkifejezés megerősítésére szolgáló törvénynek köszönhetően bárkit bűnösnek találhatnak, aki megpróbálja valakinek megváltoztatni, esetleg visszafojtani a nemi identitását, vagy a nemi identitása alapján kirekeszti a másikat. Bírság, de akár börtön is várhat a törvény megszegőire.

Azok a magukat orvosoknak, pszichológusoknak, szakembereknek valló személyek, akik terápiát alkalmaznak annak érdekében, hogy az érintett embereket „kigyógyítsák” a homoszexualitásukból, akár tízezer eurós pénzbüntetéssel is számolhatnak, és a rendelet alapján egy évre börtönbe is kerülhetnek. Ezenfelül az új törvény hangsúlyozza, hogy semmilyen szexuális orientációt nem lehet betegségnek tartani vagy esetleg valamilyen hiányosságként definiálni. Máltán a pszichológusok szakmai szervezetei többségükben üdvözölték a döntést.

Az átalakító terápiák támogatói azt vallják, hogy bevett pszichológiai módszerekkel, illetve tanácsadással foglalkoznak, amelyek segítik a melegeket, hogy önként képesek legyenek a nemi identitásukon változtatni.

A Guardian szerint Nagy-Britanniában több tanácsadó és pszichoterápiás testület, mint például a Royal College of Psychiatrists aláírt egy megállapodást, miszerint

az ilyen terápiák etikátlanok, nincs tudományos alapjuk, és potenciálisan veszélyesek.

Egy 2009-es tanulmány szerint Angliában 1300 mentális egészséggel foglalkozó szakember közül 200 kínált konverziós terápiát. Amerikában már több államban betiltották a konverziós kezeléseket.

Máltán 2013-ban kerültek kormányra a szocialisták, és azóta több olyan rendelkezést is hoztak, amelyek az LGBTQ-emberek jogait védik. Málta az elmúlt években kétszer is Európa azon országa lett, amely a legtöbbet tette a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzemberek és interszexuális emberek jogainak védelme érdekében.

 

(Címlapi kép: Citizenside/Denis Prezat)