Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Nem tudunk a végtelenségig öregedni

2016.12.08. 10:52
Hiába a modern orvoslás, a genetikánk meghatározza az életkori plafont.

Az emberek várható élettartama hihetetlen mértékben növekedett az elmúlt évszázadban, és ez a folyamat a mai napig tart. Míg a történelem nagy részében 50 évig élhetett átlagosan egy ember, manapság már ez az átlag 80 felé közelít. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az öregedési plafon a végtelenségig kitolható.

Egy nemrég készült tanulmány szerint 115 évnél húzza meg ezt a maximumot az emberi genetika. Magyarán az emberi élethossznak vannak természetes határai, amelyeket a modern orvostudomány segítségével sem lehet átlépni. Persze van ellenpélda: a világ legidősebb embereként számon tartott Jeanne Louise Calment 122 évesen halt meg, és a nemrég a 117. születésnapját ünnepelő Emma Morano is túllépte ezt a határt, de Jan Vijg professzor szerint az ilyen esetek inkább a kivételt jelentik, nem a szabályt. Ha a második, harmadik és negyedik legidősebb embert nézzük, már mindig ugyanaz a trendmondta az Albert Einstein College genetikai részlegének tudósa. 

Emma Morano három évszázadot is látott

Forrás: AFP/Olivier Morin

A várható élettartam növelésére tehát van még bőven mozgástér, de szerinte ez nem tolható ki tovább 115 évnél. Persze legalább ekkora kérdés, hogy közben kulturálisan és pszichológiailag mit tudunk kezdeni az öregedéssel. Nagyon fontos lenne az ellen tenni, hogy az életkor „szégyenné, stigmává, kirekesztéssé és öngyűlöletté” váljon a társadalmainkban – ahogy arra Einspach-Tisza Kata is felhívta nemrég a figyelmet vele készült intejúnkban.

(Címlapi kép: Dreamstime)