Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A nemi betegség nemcsak a fiatalok nyűgje

2016.12.10. 17:14
Egyre több idős ember kap el nemi betegségeket Angliában. Csak az elmúlt évtizedben harmadával nőtt az 50 és 70 év közötti, nemi úton megfertőződött brit emberek száma. 

Egy brit jelentés szerint míg 2010-ben a baby boomer generációnál, tehát az 1946 és 1964 között született emberek esetében, 11,366 alkalommal diagnosztizáltak újonnan szexuális úton terjedő betegségeket, addig 2014-re ez a szám 38 százalékkal nőtt. Sally Davies, Anglia tisztifőorvosa szerint ez megközelítőleg 16 ezer infekciót jelent, de ennél a valóságban még több lehet, mert sok idős ember nem keres fel orvost a hasonló gondjaival. 

2014-ben ebben a generációban a leggyakoribb nemi fertőzéseknek a chlamydia, a tripper, a nemi szervi szemölcs és a herpesz számítottak, de a HIV-fertőzöttek száma is nőtt.

Forrás: Phanie/BURGER/PHANIE/Burger

David Lee, a felmérés egyik szerzője szerint a növekvő számoknak leginkább társadalmi okai vannak. Mivel gyakoribbak a válások, így egyre többen új partnerrel vannak együtt idősebb korukban, és ráadásul az idősebbek hajlamosak hanyagolni a fertőzések megelőzésében is fontos szerepet játszó gumióvszert, hiszen nincs esély a megtermékenyítésre, nem találják szükségesnek a védekezést. Pedig egy új kapcsolat esetében a szexuális élet is aktívabb lehet.

David Lee hozzáteszi, hogy a baby boomer generáció éppen a szexuális forradalom idején, a hatvanas években volt fiatal. Ha tehát akkor megszokták, hogy felszabadult nemi életet éljenek, akkor ez lehet, hogy ötven év fölött sincs másképp. 

A szexuális úton terjedő betegségek azonban még így is csupán az idősek nagyjából 5 százalékát érintik. Ugyanakkor fontos lenne, ha a betegségek megelőzésére nem csak a fiatalokat figyelmét hívnák fel a tévében vagy az orvosi rendelőkben kiragasztott plakátokon, hanem gondolnának a korábbi generációkra is. 

Egy 2012-es tanulmány szerint az 50 és 70 év közötti briteknek az 54 százaléka havonta legalább kétszer fekszik le a partnerével. A férfiak 48 százaléka vallotta be, hogy havonta legalább kétszer végez önkielégítést, a nőknek azonban csupán a 17 százaléka ismerte el ezt. 

(Címlap: Science Photo Library/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library)