Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Ismerjük be végre, hogy szülőnek lenni nehéz!

2016.12.12. 10:29
A hivatal című amerikai sorozattal ismertté vált színész, John Krasinski a Today magazinnak mesélt a gyerekvállalás nehézségeiről. Akárcsak az énekesnő Adele, két gyerek apjaként Krasinski is szeretné eloszlatni azt a makacs képzetet, hogy szülőnek lenni csupa pozitív tapasztalatból áll. 

Elolvashatod az összes gyereknevelésről szóló könyvet, akkor sem biztos, hogy tudni fogod, mit és hogyan csinálj, amikor odakerülsz"

– vázolta a probléma lényegét John Krasinski a Today magazinnak adott interjújában. 

Első lánya születésekor a színész biztos volt benne, hogy felkészült az apaságra. Nagyszerű gyerekkora volt, és mindent úgy akart csinálni lánya nevelésénél, ahogy a szülei tették vele, de amikor a megvalósításhoz érkezett, rájött, hogy egyetlen gyereknél sincsen előre megírt recept:

Jobb minél előbb beletörődni, hogy a szülővé válás tanulási folyamat. Nincs rá iskola és olyan sincs, hogy mindent tökéletesen csinálsz.

Ugyanakkor a gyerekvállalás más megvilágításba helyezte a szüleivel való kapcsolatát is. Mióta apává vált, sokkal hálásabb a szüleinek az áldozatukért és az odaadó nevelésükért. Krasinski olykor még mindig eltűnődik rajta, hogy mit csinált azzal a rengeteg idővel, amikor még nem volt gyereke:

 Amikor visszagondolok azokra az évekre, amikor még nem voltam szülő, megfogalmazódik bennem, hogy tényleg értelmes dolgokra használtam-e fel a napjaimat.

A színész szerint minden gyakorló szülőnek fontos megfogalmaznia önmaga számára, hogy mik a gyereknevelés szép és kevésbé szép oldalai. A gyerekek sokszor megbetegednek, leesnek valahonnan, megsérülnek és ilyenkor a szüleik is velük együtt szenvednek, meg persze gyötrődnek az aggodalomtól: 

 és persze arra sem készít fel senki, hogy milyen hónapokig kialvatlannak lenni egy csecsemő mellett."

 A nehézségekben és kétségekben Krasinski szerint az lehet az egyetlen vigasz, ha a szülők őszinték egymással, és olykor merik kipanaszkodni magukat a barátaiknak. Vagy éppen tanácsot kérni más szülőktől. 

(Címlapi kép: AFP)