Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A tökéletes edzőterem a Szajnán úszik, és önmagát hajtja

2016.12.16. 13:43
A kondizás alapvetően nagyon unalmas, monoton sport; az ember izzad a büdös edzőteremben, futja a futószalagon a képzeletbeli szigetköröket, vagy teker hegymenetben a képzeletbeli Alpokban, és jobb esetben nem a falat kell bámulnia mindeközben, hanem az utca túlsó felét egy üvegablakon keresztül. Amit azonban ez az olasz építésziroda, a Carlo Ratti Associati Párizsba álmodott, az felülmúlja minden edzőterembe járó ember képzeletét.

A Paris Navigating Gymre keresztelt, egyelőre csak a tervezőasztalon létező építmény egy a Szajnára álmodott, vízen úszó hajó lenne, amelynek üvegoldalán át a fantasztikus panorámát csodálhatnák a benne szobabicikliző párizsiak. A hajónak álcázott edzőterem, amelyben 64 szobakerékpár férne el, egyúttal maximálisan környezetbarát is lenne, a Carlo Ratti Associati építésziroda ugyanis úgy tervezte meg a futurisztikus fejlesztését, hogy azt, ha vízre kerülne, a spinning során megtermelt energia hajtaná. 

Carlo Ratti alapító szerint a Paris Navigating Gymmel tesztelhető lenne, hogy mekkora mértékben használható fel a sportoló emberek által megtermelt energia. 

A biciklizőkkel szembeni üvegre adatok lennének kivetítve arról, hogy ki mennyi energiával járult hozzá a hajó működtetéséhez, ahogy a külső környezetről, a folyó állapotáról is láthatnának a sportolók információkat.

Ratti csapatának egyébként nem ez lenne az első progesszív ötlete; nemrég valósították meg a felhasználóbarát szupermarket prototípusát Olaszországban. Az egyik nagy élelmiszerlánc egy üzlete kísérleti jelleggel belement, hogy Rattiék kihelyezzenek a termékek mellé digitális információs táblákat, amelyeken az adott élelmiszerekről osztanak meg fontos adatokat. Mint például, hogy milyen allergén anyagok vannak bennük, honnan származnak, hulladékként mit tegyen velük az ember, és milyen élelmiszereket ajánlanak hozzájuk kiegészítésként. Erről bővebben itt olvashat.

(Címlap: AFP/Jaubert)