Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A kajakómának fontos üzenete van

2016.12.26. 10:20
Ma már szinte számítunk rá, hogy rosszul fogjuk érezni magunkat evés után. De miért?

Karácsony második napja van, a bejglivel, a szaloncukorral és a töltött káposztával már több mint meghitt a kapcsolatunk. Ilyenkor talán másokban is felmerül a kérdés, hogy mégis

hogy bírunk ennyit enni?

Tény, hogy a fogyasztási szokásaink kicsit elrugaszkodnak a valóságtól így az ünnepek idején, a hasunkat feszítő kérdés pedig önvizsgálatra késztethet. Szerencsére van, aki tudományos alapokra képes helyezni az érzést, amelyet csak kajakómaként emlegetünk.

A témában Fred Provenza, a Utah State University kutatója merült el alaposabban, és arra jött rá, hogy a kajakóma nemcsak arról szól, hogy túlettük magunkat: a szervezetünk ezzel a reakcióval fontos jeleket küld nekünk arról, hogy milyen tápanyagokat és mérgeket tömtünk magunkba az épp elfogyasztott étellel. Más kérdés, hogy nem nagyon tudjuk dekódolni ezt az üzenetet – leszámítva a bénító telítettséget, amely nem hagyja, hogy felálljunk az asztaltól.

Provenza úgy gondolja, hogy az élőlények, így az emberek is úgynevezett nutricionális bölcsességgel jönnek világra, vagyis a szervezetük tudja, hogy mire van szüksége, mi válik hasznára és mi a kárára. A kajakóma ebben az értelemben egyfajta negatív visszajelzés, és igen, azt jelzi, hogy valamit nem jól csináltunk a táplálkozás terén.

Fred Provenza csaknem három évtizeden át kutatta, hogy az állatok miként viszonyulnak a táplálékhoz. Kecskékkel, bárányokkal, tehenekkel kísérletezett, először megvont tőlük bizonyos ásványi és tápanyagokat, hogy kiderüljön, olyan táplálékot keresnek-e maguknak, amelyekből pótolhatják ezeket. Az állatok valóban olyan ízeket kerestek, amelyeket a hiányzó tápanyagokkal lehetett összekapcsolni.

Az emberek esetében ez már kicsit nehezebben működik, aminek Provenza szerint főként az ipari méretű mezőgazdasági termelés és az ízeket mesterségesen fokozó élelmiszeripar az oka. A mesterséges ízek ugyanis összezavarják a szervezetünket, amely így nem tudja jól felmérni a bevitt ételek tápértékét. A testünk emiatt elveszítette azt a képességét, hogy tudja, mire van szüksége, és miből tudja ezt megszerezni. És mivel a feldolgozott élelmiszerekkel, finomított szénhidrátokkal és gyorskajákkal nem viszünk be elég megfelelő tápanyagot, a szervezetünk így túlevésbe hajszolja magát, hogy legalább valami esélye legyen hozzájutni ezekhez.

Ennek persze nem kell így lennie. A szakember azt tanácsolja, hogy próbáljunk teljes értékű ételeket enni, ne csapjuk be az ízlelőbimbóinkat, és figyeljünk befelé, mert a szervezetünk mindig üzen valamit. Nem állítjuk, hogy ezt pont karácsonykor könnyű lesz megvalósítani.