Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Miért veszik a nők kevésbé komolyan a szívrohamot?

2016.12.29. 10:50
Olyan előjelei is lehetnek a szívinfarktusnak nőknél, amelyekről nem is gondolnák, hogy szívrohamhoz vezethetnek. Hányinger, fáradtság, szédülés is figyelmeztethetnek a közelgő bajra, a nők ezeket a jeleket mégsem veszik elég komolyan. Carrie Fisher halála fontos kérdésre hívja fel a figyelmünket.

Egy év eleji amerikai felmérés szerint a nők a szívroham figyelmeztető jeleinek észlelése után átlagosan 54 órával fordulnak orvoshoz, míg a férfiak ezt már 16 óra után megteszik. Mi lehet a késlekedésük oka? Néhány nappal Carrie Fisher színésznő halála után, aki egy Londonból Los Angelesbe tartó járaton kapott szívinfarktust, érdemes elővenni a kérdést: mennyire vesszük komolyan a közelgő szívbajt, és a nőknek miért van nehezebb dolguk, hogy felfigyeljenek a szívrohamukra?

A Huffington Post által megkérdezett szakértők szerint a férfiaknak nagyobb valószínűséggel lesz szívinfarktusuk fiatalon, amit azonban jó eséllyel túlélhetnek, míg a nők inkább idősebb korukban hajlamosak a betegségre, de jóval kisebb arányban élnek túl egy szívrohamot. Az általában koszorúér elzáródása miatt bekövetkező szívszélhűdés tünetei sok mindentől függnek – például a beteg korától, társbetegségeitől vagy az érintett szívizomterület nagyságától –, de az infarktus legbiztosabb jele a szegycsont mögötti szorító fájdalom szokott lenni, amely aztán a bal vállba és a nyakba is kisugárzik. 

Carrie Fisher múlt héten pénteken kapott szívinfarktust egy repülőn. Rá pár napra a hatvanéves színésznő meghalt

Forrás: AFP/Valerie Macon

Ugyanakkor az infarktusnak lehetnek olyan tünetei is, amelyekből laikusként egyáltalán nem következtetnénk a rohamra. Ez különösen igaz a nők esetében – hangsúlyozza egy New York-i karidológus, Nieca Goldberg.

 

A szakértő szerint a nők a közelgő szívroham előtt gyakran érezhetnek olyan tüneteket, amelyek megtévesztő módon leginkább az influenzára, esetleg valamilyen emésztési problémára emlékeztethetnek.  

A mellkasi szúró fájdalom helyett hányinger, szédülés, gyengeség, légszomj, fáradtság és hátfájás jelentkezhet náluk szívinfarktus esetén. Ez lehet az oka annak, hogy a nők miért vehetik később észre, ha infarktust kapnak.

A férfiakétól eltérő tünetek egyik magyarázata az orvosok szerint az lehet, hogy míg a férfiaknál leggyakrabban valóban a koszorúér elzáródása okozza a szívbajt, addig a nőknél sűrűn előfordul, hogy nem a szó szerinti elzáródás az ok, hanem, mondjuk, az ütőér elmeszesedése. 

Rossz hír továbbá, hogy bizonyos értelemben a nők még hajlamosabbak is a szívrohamra. Mindkét nemnél nő az infarktus kockázata túlsúly, magas koleszterol- és vércukorszint, dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás és magas vérnyomás esetén, de fontos megjegyezni, hogy a terhességi görcsroham vagy a lupus, az ízületi gyulladások is növelik a rizikót. Utóbbi két betegség pedig leggyakrabban a nők körében fordul elő. 

Az ünnepek alatt még inkább megnőhet az infarktus kockázata az arra hajlamos emberben. Egyrészt ilyenkor a beteg az első tünetek észlelése esetén sem szívesen fordul orvoshoz, megpróbálja elnapolni a dolgot. Másrészt az ünnepek alatt többen vállalnak be hosszú repülőutakat, ami viszont szív- és érrendszeri betegeknél növeli a vérrög kialakulásának esélyét, harmadrészt pedig a hideg levegő hozzájárulhat a véredények szűkületéhez vagy elzáródásához.

Meg lehet előzni?

Ugyan sok esetben a szívroham hirtelen, derült égből villámcsapásként éri az embert, bizonyos esetekben még időben ki lehet szúrni a betegséget. Van, hogy már napokkal, hetekkel korábban érez az ember enyhe fájdalmat a mellkasában, ami ilyenkor még elmúlik egy kis pihenést követően. Ezt a tünetet azonban ennek ellenére sem szabad félvállról venni, azonnal orvoshoz kell fordulni vele.  

(Címlap: Phanie/BURGER/PHANIE/Burger)