Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Félti az életét? Bízza magát női orvosra!

2017.01.04. 09:53
A statisztikák szerint egy betegnek kisebb az esélye arra, hogy meghal, ha női orvos kezeli.

Különböző társadalmi és kulturális rögzülések miatt – nevezzük ezeket előítéleteknek – a szakértelmet sokszor még ma is a férfiakkal azonosítjuk. Ennek olyan messzemenő következményei vannak például, hogy a női szakemberek kevesebbet keresnek, mint a férfi kollégáik. Így van ez az orvosokkal is, miközben adott esetekben jobb ellátásban részesítik a betegeket.

A Harvard Egyetem kutatói vették a fáradtságot, hogy megvizsgálják, a doktorok neme szerepet játszik-e abban, hogy miként alakul a betegek gyógyulása. 2011 és 2014 közötti adatokat vizsgáltak, csaknem másfél millió kórházi beutalás halálozási adatait idős betegeknél. Szintén megnézték, hogy ugyanebben az időszakban 30 napon belül milyen arányban kerültek vissza a kórházba a betegek, akiket egyszer már kiengedtek. A cél az volt, hogy megvizsgálják, a női orvosok által ellátott betegek nagyobb vagy kisebb eséllyel haltak-e meg vagy kerültek-e vissza a kórházba, mint azok, akiket férfi orvosok kezeltek.

Kiderült, hogy a férfi orvosok betegeivel összehasonlítva a női orvosok betegeinek négy százalékkal kisebb esélyük volt arra, hogy idő előtt meghaljanak, és öt százalékkal kisebb esélyük arra, hogy 30 napon belül visszakerüljenek a kórházba. Összeségében ez úgy néz ki, hogy az elhalálozási kockázat 11,5 százalék a férfi, 11,1 százalék a női orvosoknál, a kórházi visszakerülés esélye pedig 15,6, illetve 15 százalék. Vagyis egy betegnek kisebb az esélye arra, hogy meghal, ha női orvos kezeli. A kutatás szerzői szerint, ha a férfi orvosok ugyanolyan eredménnyel látnák el a betegeket, mint a női orvosok, évente 32 ezer ember életét lehetne megmenteni, ha csak a Medcare ellátásban részesülő betegeket veszik.

A kutatók különböző változókat is figyelembe vettek a munkájuk során, például azt, hogy bár a vizsgált orvosok betegei hasonlóak voltak, a férfi orvosok átlagosan több beteget láttak el, és több volt a tapasztalatuk is, mint a női kollégáknak. A női orvosok azonban még ennek a figyelembevételével is jobb eredményeket értek el.

A kutatás a korlátaiból adódóan arra nem tudott világos választ adni, hogy a női orvosok eredményei miért voltak jobbak. A tanulmány egyik szerzője más kutatásokra hivatkozva azt mondta, feltehetően azért, mert a női orvosok másként praktizálnak, mint a férfi kollégáik: jobban támaszkodnak a bizonyítékokra, jobban ragaszkodnak a klinikai előírásokhoz, és hatékonyabban kommunikálnak a páciensekkel.

(Címlapi kép: Collection Christophel/© Constant)