Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Szeretne hatékonyabb lenni? Vállaljon gyereket!

2017.01.03. 10:20
A gyereknevelés igazi varázsszer, ha arról van szó, hogy el kell intézni valamit. Kár, hogy a munkaadók ezt nem értékelik.

Az év vége és az év eleje a nagy fogadkozások időszaka, és a listán feltehetően kiemelt helyen szerepel a hatékonyság vagy legalábbis valamiféle elképzelés arról, hogy a jövőben jobban kihasználjuk majd az időnket. A megvalósításhoz vezető úton nem feltétlenül jelennek meg előttünk a gyerekek, mert bár kétségtelenül cukik, a sztereotípia szerint inkább csak keresztbe tesznek a szüleik karrierjének és egyéb önmegvalósítási elképzeléseinek.

Tízezer közgazdász példája viszont pont mást mutat. A hatékonyságot nem könnyű mérni, de nem is lehetetlen, ha jól választják meg a vizsgálatok alanyait. A gyerekvállalás és a hatékonyság összefüggéseinek tisztázására vállalkozó tanulmány szerzői az akadémiai környezetet választották terepül. Csaknem tízezer közgazdász publikációs teljesítményét vizsgálták, beleértve azoknak a szakfolyóiratoknak a tekintélyét is, ahová publikáltak. A közgazdászokat megkérdezték a családi állapotukról, arról, hogy hány gyerekük van, illetve hogy a gyerekeik mikor születtek, és ezeket az adatokat összevetették a publikációs listájukkal.

A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy egy 30 évet átívelő karrier során az anyák szinte végig jobban teljesítettek, mint a gyerektelen nők.

Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy a hatékonyság titka a gyerek. A tanulmány szerint ez még akkor is így van, ha a gyerek történetesen nagyon kicsi még, és visszaveti az anyák hatékonyságát. A gyerekek nem tudják ugyanis annyira visszavetni ezt a hatékonyságot, hogy az anyák a későbbiekben ne hoznák be ezt a lemaradást.

A kérdés, hogy hogyan. A gyereknevelés a multitasking képességek megerősödését is magával hozza, és a szülők ezt az élet más területén is hasznosítani tudják. Kár, hogy a munkaadók közül sokan erre még nem jöttek rá: szintén kutatások bizonyítják, hogy kisebb lelkesedéssel alkalmaznak gyereket nevelő nőket; ha mégis megteszik, valamiért úgy gondolják, hogy kevesebb fizetést érdemelnek, és az előléptetésekkel sem halmozzák el őket. Egyszerűen azért, mert kevésbé gondolják kompetensnek és elkötelezettnek őket, mint a gyerektelen kollégáikat. Ennél nagyobbat aligha tévedhetnének.

(Címlapi kép: AFP)