Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Így lassíthatjuk le az öregedést

2017.01.05. 10:27
A sejtjeink jobban figyelnek ránk, mint gondolnánk.

Ugye ön sem hallott még a telomerekről? Sebaj, nincs ezzel egyedül. Pedig Elizabeth Blackburn molekurális biológus 2009-ben megosztott Nobel-díjat kapott az ezzel kapcsolatos kutatásaiért. Nem véletlenül, hiszen a telomerek nagy hatással bírnak az életünkre. A kromoszómát alkotó DNS-lánc végén található kis struktúrák ugyanis kulcsszerepet játszanak a sejtöregedés szabályozásában.

Nobel-díj ide vagy oda, Blackburn úgy érezte, felfedezései nem kaptak elég visszhangot az akadémián túli világban. Így egy új könyvben megpróbálja közérthetőbben elmagyarázni, mit jelent mindez mindnyájunk számára a hétköznapokban. A The Telomere Effect fő üzenete az, hogy jóval nagyobb uralmunk van a saját öregedésünk tempója felett, mint az gondolnánk. Egészséges életmóddal meghosszabíthatjuk a DNS-végeket védő telomerek élettartamát, és ezzel együtt talán a sajátunkat is.

„A telomerek odafigyelnek rád, figyelnek a viselkedésedre és a lelkiállapotodra” – mondta Blackburn, aki egy pszichológussal, Elissa Epellel együtt írta a könyvet.

És a páros nem pusztán elméletről és általánosságokról beszél, hanem pontosan leírja, milyen típusú gyakorlatok, étkezési és alvási szokások segítenek a telomerek karbantartásában, amivel szerintük jócskán lassítható a sejtöregedés is.

A szakma nagy része üdvözölte Blackburnék népszerűsítő törekvéseit, de persze többen figyelmeztettek a túlzott leegyszerűsítés veszélyeire.

„Ha az öregedés csak a telomerektől függne, már rég megoldottunk volna minden problémát”– mondta a Scientific Americannak Judith Campisi molekuláris biológus, aki szerint fontos az elmélet széles körű ismertetése, de nem szabad azt gondolni, hogy valamiféle mágikus formuláról van szó.

(Címlapi kép: SCANPIX/Johan Strindberg)