Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

105 éves bácsi rekordot állított fel pályakerékpárban

2017.01.05. 10:39
Az 1911-ben született, francia származású Robert Marchand már évek óta a saját maga által felállított rekordokat dönti meg pályakerékpárban. Most, 105 évesen olyat ment, mint ennyi idősen még soha senki. 

2017 első szerdájának sztárja egyértelműen Robert Marchand volt, aki aznap egy óra alatt 22,547 kilométert tekert, ebben a kategóriában – tehát a 105 évesek és idősebbek kategóriájában – korábban még soha senki nem teljesített ilyen jól. Más kérdés, hogy egy órán át valójában nem is tekert senki 105 évesen, de 100 évesen se.

Marchand az első világrekordot 2012-ben állította fel a százévesnél idősebb korosztályban (ezt a kategóriát az UCI, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség a kedvéért alapította). Rá két évre javította a csúcsát, ekkor 26,927 kilométert teljesített hatvan perc alatt. Most nem sikerült az egyéni csúcsát megdöntenie, amiről azt gondolja, hogy tudott volna még gyorsabban is tekerni, de nem vette időben észre a jelzést, hogy már csak tíz perce van hátra, és ezért nem kapcsolt rá. 

Veronique Billat, a kirobbanó formában lévő bácsi fiziológusa azonban mást lát a lassabb tempó hátterében. Szerinte az lehetett a baj (már, ha ezt problémának lehet nevezni), hogy Marchand abbahagyta a húsevést az előző hónapban, mert látott egy riportot arról, hogy milyen kegyetlen körülmények között tartják az állatokat. 

Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Robert Marchand 1911-ben, az első világháború kirobbanása előtt három évvel született Amiens városában, Észak-Franciaországban. Egy ideig tűzoltóként dolgozott, élt Venezuelában és Kanadában is. Fiatalon több versenyen is indult, ám egy edzője azt mondta neki, hagyjon fel a kerékpározással, mert nem fog benne jó eredményeket elérni. Ehhez képest 1946-ban, 35 évesen hetedik lett a Grand Prix des Nations versenyen, és 68 éves korától kezdve sorozatban ért el jó eredményeket. Az agg férfinak nincsenek már különösebb tervei a jövőre nézve, de a személyi edzője, Gerard Mistler nem lenne meglepődve, ha Marchand folytatná a kerékpározást. „A célok kitűzése a személyiségének része” – mondta róla Mistler. 

(Címlap: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin)