Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Az anya, aki marihuánát adott a gyerekének

2017.01.08. 14:00
Alapos utánajárással, hosszas kísérletezéssel és szakértői jóváhagyással végül egy amerikai anya úgy döntött, hogy súlyosan autista és emésztési zavarokkal küzdő gyerekének kannabiszt ad orvosságként. Egyik gyógymód és terápia sem hatott, a fű viszont bevált.

A Rhode Island-i szülők hosszas tanakodás és évekig tartó nyűglődés után szánták rá magukat, hogy kikísérletezzék, milyen kannabisz az, ami kisiskolás korú gyereküknek megfelelő lenne. A Washington Post véleményrovatában az anya vallomását olvashatjuk arról, hogy végül miért döntöttek a gyerekük ápolásában az orvosi marihuána alkalmazása mellett. 

Ahogy a szülő felidézi: kisfia már 18 hónaposan két egymást követő műtéten is átesett, mert a gyereknek gerincdaganata volt. A csecsemőt közel egy évig ágyhoz kellett kötni, mert az operációkat követően nem mozoghatott. Az anya ezután vette észre, hogy a fia a többi babához képest sokszor agresszívabban viselkedik, órákig nem hagyja abba az üvöltést, és szó szerint megeszi a saját ruháját. Ez aztán az idő előrehaladtával csak rosszabbodott, a gyerek karmolt és harapott, rángatta a fejét, és egyáltalán nem volt képes nyugton maradni, a neki készített ebéd sokszor a plafonon landolt.  

Hároméves korában kiderült, hogy súlyos bélproblémákkal küzd, amitől a fiúnak fájdalmai vannak, ráadásul autista, ami miatt nehezen fejezi ki magát, és azt sem tudja elmondani, ha segítséget kér a fájdalma enyhítésére.

A szülők így aztán olyan speciális iskolába íratták az ötéves gyereket, ahol az allergén anyagoktól mentes diétájára is odafigyeltek. A gasztroenterológusa szigorú kezelést írt fel neki, így elkerülhették, hogy a fiú gyulladásos betegsége kiújuljon. 

Csakhogy a kezelés idővel véget ért, és nemcsak a panaszok jelentkeztek újra, de a gyerek viselkedése is az elviselhetetlenségig fajult. A szülők mindenfélével próbálkoztak, hogy segítsenek a fiuknak, vitték terápiákra, különböző gyógyszerekkel is próbálkoztak, de igazából ezek vagy nem használtak, vagy túl veszélyes lett volna a kipróbálásuk. A javasolt – az egyébként a felnőtteknél a homloklebenyi műtétek előtt használt – Risperdal nevű gyógyszer például jelentős túlsúlyt, megnövekedett inzulinszintet és remegést okozhat a gyereknél. Ezt a szülők értelemszerűen nem akarták megkockáztatni.

Már majdnem feladták, hogy a gyerek szenvedését bármivel is csillapítani tudnák, amikor szinte végső megoldásként az anya rátalált egy tanulmányra az orvosi marihuána használatáról és jótékony hatásairól, és úgy döntött, ad a fűnek egy esélyt. Elsőként beiratkozott egy csoportba a Brown Egyetemre, ahol gyógyászati célból használták a betegek a kannabiszt. Az itteni tapasztalatai után konzultált a fia neurológusával is, aki beleegyezett a gyerek alternatív gyógykezelésébe, így a Rhode Island-i 9 éves lett a legfiatalabb, aki immáron orvosi marihuánát szed. 

Forrás: AFP/Lars Hagberg

Az anyát meggyőzte a Harvard orvosi karának egyik professzora, Lester Grinspoon is, aki a hatvanas évek óta tanulmányozza a kannabiszt. Ő azt mondta, hogy a fű az egyetlen drog, amelytől nem válhat fizikailag függővé a gyerek, és amely biztosan nem öli meg őt: a legrosszabb dolog, amit történhet vele, hogy elalszik – fogalmazott a kutató. 

Nem mindegy azonban, hogy a gyerek számára milyen kannabisznek az olaját adagolják, hogy milyen füvet tesznek a sütijébe. Hetekig tartó kísérletezés után úgy tűnt, hogy a White Russian (AK47) fantázianévre hallgató kannabiszfajta az egyetlen, amit a fiúnak adni lehet, ettől ugyanis nem pirosodnak ki a szemei, és nem álmosodik el, az iskolában éber marad, gyakorlatilag nincs mellékhatása. 

A White Russiannek hála viszont olyan, mintha a gyereket kicserélték volna, már nem viselkedik agresszívan, sokkal nyugodtabb, és képes hosszabb ideig is koncentrálni. Az anya szerint eddig elképzelhetetlen volt a fiút megtanítani biciklizni, most azonban már egyedül megy két keréken.

Ugyanakkor a cikkben az anya azt is kiemeli, hogy egyáltalán nem egyszerű beszerezni a kívánt mennyiségű marihuánát ahhoz, hogy a gyereknek biztosítani tudják gyógykezelést, mert Rhode Island például nem engedélyezi a fű termesztését, de New Yorkban is nagyon szigorú szabályok vannak arra nézve, hogy milyen orvosi célokra lehet a kannabiszt felhasználni. És például az autizmus kezelésére nem szabad. 

(Címlap: Science Photo Library/VICTOR DE SCHWANBERG/SCIENCE PHOTO LIBRARY)