Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Amikor egy szülő belehal a gyereke halálába

2017.01.11. 08:56
Debbie Reynolds mindössze egy nappal élte túl lányát, Carrie Fishert. Hogyan képes az emberi szív belehalni abba a fájdalomba, amit a szerette elvesztése okoz?

Arra, hogy egy szülő képes belehalni gyermeke elvesztésébe, a saját családomban is volt példa. Édesapám mindössze tizennégy éves volt, amikor egy olaszországi családi kiránduláson lezuhant egy szakadékba. Nyílt töréseket szenvedett és elájult, de hihetetlen szerencséje volt, mert fennakadt néhány faágon, amelyek megtartották. Ezt akkor még nem tudták a hegyi mentők, akik a segítségére indultak, és riasztották a hegy aljában kempingező szüleit. A nagyszüleim minden jelből azt vehették le, hogy az egyetlen gyerekük meghalt. A hír hallatára az akkor harmincnyolc éves nagyapám szívinfarktust kapott és összeesett, orvos nagymamám újjáélesztése sem tudta már megmenteni.

Carrie Fisher és Debbie Reynolds kettős tragédiája nemrég ismét felvetette a kérdést:

hogyan halhat bele egy szülő ténylegesen is gyermeke elvesztésébe?

Egészen biztos, hogy az ember egy része ilyenkor a gyerekével együtt meghal, de hogyan képes a lelki fájdalom olyan elváltozásokat okozni a testben, amelyek aztán a szülő fizikai halálához vezetnek?

Forrás: Ethan Miller / Getty Images North America / AFP

A kérdés régóta izgatja a kutatókat is, akik nemcsak a gyerek-szülő kapcsolatban, hanem a házastárs halálát követően is megfigyelték a jelenséget.

Fizikai szintre lecsupaszítva: az intenzíven megélt gyász során megemelkedhet a vérnyomás, és hatalmas mennyiségű stresszhormon szabadul fel az emberi szervezetben, ami szívinfarktushoz, sztrókhoz vagy a szív körüli izmok meggyengüléséhez vezethet végül. Utóbbit a megtört szív szindrómájának is nevezi a szakirodalom. A British Heart Foundation definíciója szerint ez egy átmeneti állapot, amikor a stressz hatására a szív körüli izmok hirtelen meggyengülnek vagy leblokkolnak. A szív bal alsó kamrájának alakja pedig megváltozik, ami akadályozza az egyenletes vérellátást. 

Forrás: Photo12/Archives du 7e Art/Lucasfilm/Lucasfilm

Valójában ebbe a fizikai folyamatba hal bele az illető, ám az egészet szerette elvesztése váltja ki.
Ilyen értelemben a BBC-nek nyilatkozó londoni kardiológus, dr. Sunil Shah szerint a megtört szív jelensége nagyon is valóságos:

A közbeszédben a szerettünk elvesztése okozta fájdalomra használjuk a megtört szív kifejezést, de kutatásaink szerint a gyásznak és a fájdalomnak nagyon is közvetlen hatása lehet a szív állapotának romlására.

Szívinfarktust átélt betegeket vizsgálva a kardiológus két évvel ezelőtti kutatásában arra az eredményre jutott, hogy szerettük elvesztése után kétszer annyian kaptak szívinfarktust.

Hasonló tendenciát mutatott több, nagymintás nemzetközi kutatás is. Egy 2013-as felmérésben 69 ezer olyan amerikai anyát vizsgáltak, aki elvesztette valamelyik hozzátartozóját. Egy szülő vagy házastárs elvesztése esetén is megemelkedett a vizsgált nők halálozási kockázata, de kétszer magasabb volt ez az arány, ha a gyermekét vesztette el egy anya. Ráadásul saját gyermekük halála után még két teljes éven át komoly halálozási kockázatnak voltak kitéve ezek az anyák. Ugyanerre a következtetésre jutottak a kutatók 2012-ben a teljes svéd lakosság halálozási adatainak megvizsgálásakor, akárcsak tíz évvel korábban a dánok.

Forrás: Ethan Miller / Getty Images North America / AFP

A gyermek halála után a szülőkben felszabaduló stresszhormonok miatt az apa és az anya egyaránt ki van téve az elhalálozás kockázatának, ám az apáknál valamivel még veszélyeztetettebb csoportnak számítanak az anyák. Ennek főként az az oka, hogy ők saját testükben hordták ki gyermeküket, a szülés, szoptatás révén pedig kiskoruktól fogva intenzív fizikai és érzelmi kapcsolat alakult ki köztük. A leggyakrabban szívelégtelenség okozza a gyászoló szülők halálát. 

Dr. Ilan Wittstein, az egyesült államokbeli Johns Hopkins Orvosi Egyetem kardiológusa Debbie Reynolds esetében is ezt a forgatókönyvet tartja a legvalószínűbbnek. A TMZ azóta kiszivárogtatta, hogy a halotti bizonyítvány szerint lényegében sztrók volt Reynolds halálának közvetlen oka. Lánya, a hatvanéves Carrie Fisher december 24-én kapott szívrohamot egy Londonból Los Angelesbe tartó repülőgépen. Egy szintén a gépen utazó orvosnak sikerült újraélesztenie, de a színésznőt életveszélyes állapotban szállították a Los Angeles-i kórházba, ahol december 27-én végleg feladata a szíve. Nyolcvannégy éves édesanyja három napot izgult, reménykedett végig a betegágya mellett, de végül a lánya halálának hírét közölték vele. Egy nappal lánya halála után Debbie Reynoldsot, akinek korábban is voltak már szívproblémái, sztrók gyanújával szállították kórházba, de már nem tudták megmenteni az életét.

(Címlapi kép: AFP)