Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Az ember, akinek negyven éve a hó a legjobb barátja

2017.01.10. 14:17
Készült egy rövidfilm egy Coloradóban élő férfiről, aki már több mint negyven éve a hegyek között, teljesen magányosan tengeti napjait. Mit csinál egyedül? Olvas, bollywoodi filmeket néz, és méri a havat. Egy pillanatot sem mulasztott el a klímaváltozásból. 

A Gothic nevű, egykori coloradói kisvároshoz tartozik az a terület, ahol billy barr (kisbetűkkel írja a nevét) él. A város mára teljesen kihalt, úgyhogy az erdő szélén, egy napelemekkel körbebástyázott kis házikóban lakó férfi teljesen egyedül van: nemhogy családja, de még szomszédai sincsenek. 

Az a terület, ahol már 40 éve lakik, az Egyesült Államok egyik leghidegebb pontja, nagyjából kilenc hónapig tart a tél, így ha a világtól teljesen elszeparáltan élő billynek szüksége van élelmiszerre vagy bármilyen háztartási cikkre, akkor az év nagy részében síléceken jut el a legközelebbi településig

De mit csinál egy ember tök egyedül a hegyekben majdnem egy félévszázadon át? Erről szól a National Geographic rövidfilmes szemléjére is bekerült öt perces videó. A film bemutatja billy barr életének értelmét, akinek irigylésre méltóan nyugodt napjai vannak: teázik, bollywoodi filmeket néz, és méri a havat. A férfi sokáig nem tudta, hogy mihez kezdjen a nagy egyedüllétében, hiszen kizárólag „az állatokkal és az időjárással volt kapcsolata”, ezért találta ki, hogy rendszeres elfoglaltságként naponta kétszer hójelentést készít. 

Évtizedek óta méri a hótakaró szintjének változásait, ahogy a hőmérséklet-ingadozást is, ezzel pedig gyakorlatilag szemtanúja a klímaváltozásnak. Mindent vissza tud keresni a füzetében: hogy mennyit csökkent az átlaghőmérséklet az előző évekhez képest, és mennyivel esik kevesebb hó azon a vidéken. Az elvonultan élő billy barr látszólag tehát semmi hasznára nincs a társadalomnak, de ki tudja, hosszú távon a mérései még hasznára válhatnak a tudománynak.

(Címlap: PhotoAlto/Odilon Dimier / Altopress/Odilon Dimier)